Capgrossos Macers de la Ciutat

Macers

Fitxa tècnica

Descripció

Capgrossos Macers

Construïts el 1985 per
Domènec Umbert

Els Capgrossos Macers, coneguts també per Capgrossos de la Ciutat, són una parella de figures que encapçalen el Seguici Popular de Barcelona, al costat dels gegants Jaume I i Violant. Representen macers d’una processó, i el portador sempre surt amb una maça a la mà.

Daten del 1985, quan els geganters de la parròquia de Sant Josep de Calassanç els encarregaren a l’imatger Domènec Umbert. S’enllestiren aquell mateix any i a partir d’aleshores acompanyaren les figures de la colla a les sortides.

Pocs anys després, el 1993, la Coordinadora de Geganters de Barcelona i la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de la Ciutat Vella sol·licitaren als geganters de Sant Josep de Calassanç que els Capgrossos Macers poguessin anar a totes les sortides amb els Gegants de la Ciutat, de manera que van començar a formar part del Seguici Popular de Barcelona —amb gegants, bèsties i més figures— i adquiriren el nou protocol que els pertocava (els actes on havien de participar, les músiques que havien de ballar...).

En aquesta nova etapa els restauraren les maces, que encara avui porten a la mà, i els pintaren l’escut de la ciutat. Amb el temps les figures passaren a ser custodiades per la Coordinadora de Geganters de Barcelona, entitat que encara n’és responsable.

Els Capgrossos Macers tenen ball propi, que estrenaren el 1999 al Toc d’Inici de les festes de la Mercè, ocasió on es deixen veure any rere any. Ballen una peça anomenada La Gavaldana, de Xavier Padrissa, amb una coreografia de la Colla Gegantera de Sant Josep de Calassanç.