Cobla Sant Jordi

Fundada l'any 1983, la Cobla Sant Jordi s'ha dedicat des del primer moment sobretot interpretar música de concert i habitualment programa obres de referència i algunes altres de nova creació. Això no obstant, en el repertori inclou tota la varietat tradicional de la música d'aquestes agrupacions musicals.

És la cobla titular de la temporada de música per a cobla de l'Auditori de Barcelona, i participa regularment en les principals manifestacions sardanistes del país. Els seus concerts s'han pogut escoltar a totes les comarques de Catalunya i de Catalunya Nord, i en festivals internacionals com ara el Grec, Peralada, el Vendrell, Sant Feliu de Guíxols o Rialp. A l'estranger, ha actuat a Alemanya, els Estats Units i França. L'any 1997 va rebre el títol de Cobla Ciutat de Barcelona atorgat per l'ajuntament. Ha estat guardonada amb els premis Ciutat de Barcelona de Música l'any 2011, Altaveu el 2012 i Enderrock l'any 2013, i el seu treball Amargós & Vidal: dues visions contemporànies de la cobla fou finalista al millor àlbum de jazz del 2010 dels Premios de la Música.

La cobla ha actuat sota la batuta de noms tan prestigiosos com Jordi León –el fundador–, Antoni Ros-Marbà, Jesús Ventura i Barnet, Edmon Colomer i Salvador Brotons, i ha col·laborat amb músics destacats com ara Manel Camp o el guitarrista flamenc Niño Josele. També ha fet concerts amb agrupacions com l'Orfeó Català, el Cor del Gran Teatre del Liceu, la Coral Sant Jordi o l'Orquestra Simfònica de l'estat de Lituània.

Des que es va formar, la Cobla Sant Jordi ha fet una seixantena d'enregistraments amb continguts molt diversos, entre els quals una integral de la música per a cobla d'Eduard Toldrà i monogràfics dedicats a l'obra per a cobla de Joan i Ricard Lamote de Grignon, Manuel Oltra, Rafael Ferrer i Josep Serra. Se'n destaca també l'enregistrament dirigit per Antoni Ros-Marbà dedicat als clàssics de la música de concert per a cobla, els antològics La Sardana i La Sardana, grans èxits i tres volums amb obres d'autors com ara Agustí Borgunyó, Joaquim Serra, Joan Lluís Moraleda i Xavier Boliart, entre més. Entre les últimes publicacions, hi ha el CD Pascal Comelade & Cobla Sant Jordi i un CD en directe amb el cantant Roger Mas.