Ball de Bastons de Barcelona

El Ball de Bastons de Barcelona és una agrupació ben especial, integrada per balladors de diversos grups bastoners de la ciutat. Té la funció de representar el ball de bastons barceloní en els grans esdeveniments festius de la ciutat i per això només actua per les festes de Santa Eulàlia, Corpus i la Mercè. Es va presentar el febrer del 2015, per les festes de Santa Eulàlia, i va ser apadrinat pel Ball de Bastons d'Igualada i pel de Montblanc.

És format per nou de les colles que participen habitualment en les activitats de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya: el Ball de Bastons del Clot, els Bastoners de Gràcia, els Bastoners del Casc Antic, els Bastoners de Barcelona, els Bastoners del Poble-sec, els Bastoners del Raval, el Cos de Bastoners de Ballets de Catalunya, el Cos de Bastoners de l’Esbart Català de Dansaires i el Bastó de Sarrià. L’agrupació va ser creada expressament per donar visibilitat al ball de bastons tradicional de manera conjunta, independentment de les entitats que ja hi ha a la ciutat.

El Ball de Bastons de Barcelona té un projecte musical propi, format per diverses coreografies i cinc balls compostos expressament: ‘Ball de Bastons del Seguici’, ‘La dretana’, ‘Els Bastaixos’, ‘El Trencafiles’ i ‘Els Miquelets’. La música, a ritme de flabiol i violí, la hi posa la formació musical La Rambla de Ball de Bastons.

Un dels elements més característics de l’agrupació és la indumentària, plena de simbolisme. S’inspira en un full de rengla que es conserva de la processó de Corpus de Santa Maria del Mar del 1855 on apareix una formació bastonera. Els components del ball porten un barret blanc del qual pengen nou cintes de colors diferents, en representació de les colles que el formen. Els pantalons i la camisa són de color blanc, però la resta d’elements són ben acolorits: porten una armilla adomassada, un faldellí blanc amb un voraviu blau, polaines vermelles i faixa blava.