Capgrossos del Poble Espanyol

Fitxa tècnica

La comparsa de capgrossos del Poble és formada per deu peces, una per cada districte de la ciutat. Com la resta de membres de la seva família, van ser creats al taller Cab Boter de Tiana l’any 1988. Representen personatges reals o forjats per la imaginació popular distintius de cada barri. Alguns són homenatges clars a persones que van fer molt pel seu districte, alguns altres són personatges característics de les activitats del barri i, finalment, també n’hi ha que es destaquen senzillament per una personalitat singular.

El capgròs de Ciutat Vella representa l’artista i activista sociocultural José Pérez Ocaña. Era un pintor naïf molt popular a la dècada dels anys setanta i estava estretament lligat a la plaça Reial, on vivia i treballava. Ocaña també va destacar per la defensa i la lluita dels drets del col·lectiu LGBT. Ell mateix era transvestit.

La Dida representa una dona que alleta nadons d’altres mares i és un homenatge a tot el personal de servei que treballava al districte de l’Eixample, tradicionalment molt burgès. Va vestida com una minyona del segle XIX, amb davantal i còfia, i fins i tot porta un cotxet.

El representant de Sants-Montjuïc és el Pispa, un personatge popular que es dedicava a traficar amb cotó, carbó i més materials robats de les fàbriques del Poble-sec. Va vestit com un obrer fabril de l’època de la revolució industrial: camisa ampla de cotó blava i gorra folgada.

En Rafael de les Galledes era un indigent mallorquí que freqüentava el districte de les Corts. Era molt popular entre els veïns per les petites tasques que feia, sense demanar mai res en canvi. El nom prové del costum que tenia d’anar a la font a buscar galledes d’aigua i dur-les als veïns perquè omplissin els safareigs.

En Mingo de Sarrià és un escombriaire fet a l’antiga: va amb bata de treballar de color blau marí i la seva escombra inseparable.

El representant del districte de Gràcia és un romeu de Sant Medir, una de les festes més arrelades al barri. Va guarnit com un genet i a la solapa de la jaqueta hi porta tot d’insígnies de colors dels romiatges en què ha participat.

En Martinet és un nen del districte de Sant Martí a qui agrada jugar al carrer amb la seva anella metàl·lica.

La Municipala representa una de les primeres guàrdies urbanes que hi va haver a la ciutat i que fou destinada al districte de Sant Andreu.

Nou Barris hi és representat a partir d’una llegenda, la de la Torre del Baró. Diu que el baró de Pinós tenia una filla malalta i li va fer construir un castell en un punt elevat de la ciutat. Però la jove va morir abans d'acabar-se les obres i el pare va deixar la construcció a mig fer. El capgròs té l’aspecte d’una jove princesa medieval i duu una torre al cap.

Finalment, el poeta Joan Brossa representa el districte d’Horta-Guinardó, on va viure molts anys.