Drac Hydros de la Trinitat Vella

Fitxa tècnica

Descripció

Hydros de la Trinitat Vella

Construït el 2012 per
Dolors Sans

L’Hydros és un drac vinculat al grup de diables Trinifoc, de la Trinitat Vella. Igual que la Nèbula, l’altra bèstia foguera de la colla, va ser construït per l’artesana vilafranquina Dolors Sans l’any 2008. De fet, totes dues bèsties es van presentar alhora per la festa major del barri i van ser apadrinades pel Drac de Sant Andreu de Palomar i pel del Bon Pastor, dues figures també construïdes per Sans.

És un drac de cercavila, d’estil clàssic, amb un sol cap i pensat per a un portador. Aproximadament, té una vuitena de punts de foc repartits per tot el cos: la boca, les ales, els laterals i la cua. Un dels elements més destacats són les ales retallades, que duu mig plegades. També té tot el cos decorat amb flames i foc.

Com la majoria de peces fabricades per Dolors Sans, l’Hydros va carregat de simbolisme: representa un element protector de la natura que defensa l’aigua de l’antic rec comtal que passa pel barri. A més, la llegenda de la peça explica que fa molts anys, a l’edat mitjana, el drac va ajudar els veïns de la Trinitat a defensar-se del seu senyor feudal.

Juntament amb la Nèbula, l’Hydros participa en els correfocs i en els aplecs de bestiari més importants del barri, amb diables i tabalers. També es deixa veure en les festivitats barcelonines de més anomenada: la Mercè i Santa Eulàlia.