Drac Muntanàs del Bon Pastor

Fitxa tècnica

Descripció

Mutanàs del Bon Pastor

Construït el 2007 per
Dolors Sans

  • Alçada

    3.10
    m.
  • Llargada

    3.40
    m.

El Muntanàs és la bèstia foguera de les Bruixes i Diables del Bon Pastor, la colla de diables d’aquest barri de Sant Andreu. Es va estrenar el 12 de maig de 2007 amb una gran festa al costat del riu Besòs i l’apadrinà el Bretolàs, la bèstia foguera de la Satànica de Sant Andreu.

El Muntanàs és obra de l’artesana vilafranquina Dolors Sans, que carregà la peça de simbolisme. Representa un drac sorgit del riu Besòs, un dels límits naturals del barri del Bon Pastor. La bèstia vol simbolitzar el moment en què el riu desemboca a la mar i per això és mig escórpora, mig serp. L'escórpora, representada de cap per avall, té una cua que recorda les cues de les sirenes i la serp té braços i mans que fan referència al fet que el Besòs és un riu molt humanitzat.

Però el simbolisme no acaba aquí: del cap de la serp, en neixen quatre serps més petites que representen els quatre principals afluents del riu: el Mogent, el Congost, el Tenes i el Ripoll. A més, pel cos de la bèstia hi corren una libèl·lula i un tritó, dos animals del riu.

El drac és construït de fibra de vidre i per moure’l calen dos portadors. Té onze punts de foc repartits per tot el cos: tres a la boca, dos als laterals, dos a la cua i la resta repartits pel llom.

La bèstia surt pel correfoc de la festa major del barri, que es fa a principi de maig. Durant la seva vida, també ha participat en trobades de bèsties fogueres dins i fora de la ciutat. Així mateix, surt pel correfoc de la Mercè juntament amb tots els dracs i bèsties de la ciutat i ocasionalment ha participat en l’acte de foc que organitza la seva colla per Tots Sants al Bon Pastor.