Carnaval de Barcelona

Tornen el rei i la reina dels Poca-soltes! La ciutat es prepara, un any més, per rebre el rei Tòtil Tocatdelala i la reina Belluga. Però enguany no serà un any normal. Degut a la situació actual, la reina Belluga està greument malalta de tristesa i el rei Tòtil se les haurà d’empescar per alegrar-la i fer-la riure. Aquest és l’argument de l’espectacle que, com els darrers anys, ha estat ideat per la companyia Comediants. La proposta es presentarà amb una sèrie de càpsules virtuals que permetran anar seguint el fil de la història. Els vídeos es penjaran al llarg de la setmana de Carnaval a les xarxes socials de Barcelona Cultura i Barcelona Cultura Popular.

Com és tradició, el tret de sortida oficial a la festa serà el dijous 11 de febrer, Dijous Gras, quan es podrà veure l’espectacle central del Carnaval de Barcelona 2021, titulat ‘K’arriba l’Arribo!’. La gravació inclourà música, ball i molta festa, a més del moment més esperat: la Taronjada. Finalment el dimecres 17, Dimecres de Cendra, la festa es clourà amb la darrera càpsula del Carnaval, que serà un comiat a la gresca i la disbauxa d’aquests dies frenètics.

A banda de l’Arribo i les càpsules, en aquesta edició s’ha tornat a treballar un programa general amb totes les propostes del Carnaval a la ciutat. El recull s’ha fet gràcies a la col·laboració d’entitats, associacions, districtes i equipaments que any rere any s’encarreguen d’organitzar les activitats als barris. Malgrat la pandèmia, el nombre total d’esdeveniments es manté en poc menys d’un centenar, distribuïts pels deu districtes al llarg de la setmana de Carnestoltes. Aquesta xifra permet ser optimista ja que demostra que el teixit veïnal i associatiu segueix viu i amb ganes de fer festa.

En aquesta edició no hi haurà rues ni desfilades als carrers, que els organitzadors han treballat per substituir per concerts, exposicions, concursos i tallers als centres cívics, casals de barri i cases de la festa, que guanyen protagonisme. A més, moltes de les activitats s’han programat per poder-se seguir virtualment, en una celebració que vol omplir les cases de la ciutat. Tot i que la majoria de propostes són per a un públic familiar, la programació també inclou activitats pensades per a un públic jove i per a la gent gran.

I és que per Carnaval, tot s'hi val!

Us presentem el Rei i la Reina dels Poca-soltes!

Arrauxats, burletes, descarats... el Rei i la Reina del Canestoltes representen l’ambient de disbauxa i transgressió que impregna el Carnaval. Per això, vestits d’una manera exagerada i amb una actitud provocadora, són qui presideixen tots els actes del cicle. El seu gran moment de protagonisme és durant l’Arribo, quan inauguren les festes amb un discurs que sol repassar en clau satírica les principals efemèrides de l’any i acaba convidant tota la ciutadania a unir-se a la diversió desenfrenada.

Els Ambaixadors del Carnaval: set colors, set viles i set pecats capitals

Un color, un vici i un nom que n’explica la procedència. Aquests són els set Ambaixadors del Carnaval barceloní, que combinen característiques del carnestoltes tradicional dels segles XVII i XIX amb elements moderns. Per això els seus noms són una barreja dels antics noms carnestoltescos —Caramanxell, Gran Patantum, Calicut de Malabar–, amb zones o motius de les antigues viles que representen: Magòria, Sol de Baix, Tres Torres, Camp d’en Grassot, les bugaderes d’Horta, Sant Genís dels Agudells, la Fabra & Coats i el Clot de la Mel...

Caramanxell de Magòria. Príncep de Rabiamfàs i de Vullsercomtú. Comte Gelós de Tot. Gran Saviesa imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt bellugada i emprenedora vila de Sants i dels llogarrets de Montjuïc i de la Marina. Ambaixador de color blau indi.

Gran Patantum de Solbaix. Marquesa de la Mandra i del Tantsemenfot. Senyora de Moltafenyaipoquesganes, Gran Dolcesa imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la molt tranquil·la i estimada vila de les Corts i al senyoriu de Pedres-albes. Ambaixadora de color blau cel.

Calicut de Malabar i Trestorres. Vescomte d’Això-magrada i d’Això-és-permí. Vicari de Mhoquedotot. Gran Fermesa Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a les molt nobles i encantadores viles de Sarrià i de Sant Gervasi de Cassoles i cònsol honorari a Vallvidrera. Ambaixador de color verd.

Bufallut de Grassot. Duc de Soquelmillor, Marquès de Ningucomjò, Senyor de Jojoijò. Gran Orgull Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt orgullosa, alegre i fidelíssima vila de Gràcia i cònsol honorari a Vallcarca. Ambaixador de color groc.

Currutaca Bugadera i Santgenís. Gran Duquessa d’ArasticbéAramemprenyo. Princesa consort de Miratuquebé! Gran Entusiasme Imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la molt feinejadora i polida vila d’Horta, de les valls d’Hebron i dels llogarrets muntanyencs del Guinardó. Ambaixadora de color taronja.

Maabiata de Txan-txan i Coats. Princesa de Baixforta. Comtessa de Tincpicors. SexerdotessaMhomenjotot. Gran Passió Imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la sensual i discreta vila de Sant Andreu, de la Sagrera i dels nous més de Nou Barris. Ambaixadora de color vermell.

Barraló Espirillingat de la Mel. Comte de Tripalloca. Vescomte de Mesteca. Vesvescomte de Vullmés, Vesvesvescomted’Encaramquedunracó. Gran Serenor Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt extensa i platjívola vila de Sant Martí. Ambaixador de color porpra.

El Dijous Gras, torna l’Arribo!

La festa més esbojarrada de l’any ja és aquí! Però enguany res no és com abans... Hem passat de la màscara a la mascareta i del bullici i la gresca de la Rambla a la distància de seguretat i el confinament.

Per tot plegat, la reina Belluga està greument malalta de tristesa. El rei Tòtil veu com es va pansint i per això fa tant com pot per alegrar-la i fer-la riure. Les set ambaixades remeieres, l’Orquestra Reial del Carnaval (l’ORCA) i tots els seus súbdits intentaran animar sa majestat... però no serà fàcil. Tampoc no hi faltaran en Rodanxó i la Rodanxona, els Gegants del Carnaval, que són els seguidors més antics i alts de tota la cort reial: ja van participar a l’Arribo de l’any 1858!

K’arriba l’Arribo! L’Arribo del Carnaval 2021.

Dijous Gras, 11 de febrer a les 18 h al Canal de YouTube de Barcelona Cultura i Cultura Popular Barcelona 

La reina Belluga està malalta! Qui la guarirà? Quin conjur podrà tornar-li l’alegria i la rauxa?

Enguany el Carnaval arriba a Barcelona amb una història d’actualitat, amb una malaltia! Amb l’espectacle ‘K’arriba l’Arribo!’, els Comediants donaran el tret de sortida a la festa i la disbauxa que regnen durant aquests dies. La història ens endinsarà en els maldecaps del rei Tòtil Tocatdelala, que no sap com fer-s’ho perquè el Carnaval torni a omplir la ciutat per mirar d'alegrar la seva estimada. Potser així i només així la reina Belluga tornarà a fer de les seves pels carrers i places de Barcelona.

I finalment, si la reina es guareix, arribarà el moment més esperat: la Taronjada! Un acte que ja és documentat el 1333, quan el Consell de Cent va prohibir el llançament de taronges. Ara ningú no esguerrarà la festa i la música i la ballaruga ompliran el Palau de la Virreina en aquesta batalla de confeti taronja!

Tota aquesta història trepidant la veurem des de les pantalles i la podrem gaudir des de casa. No us la perdeu per res del món!

Llarga vida al Rei i la Reina del Carnestoltes!

Si voleu veure com se les empesca el rei Tòtil per fer renéixer la festa i la gresca, no deixeu escapar les càpsules que s’aniran publicant els dies previs al Carnaval a les xarxes de Barcelona Cultura i Cultura Popular!

Dilluns 8 de febrer. Carnaval, sí!

Dimarts 9 de febrer. Estic molt trista, em manca l’alegria

Dimecres 10 de febrer. Toc d’Inici. Ball dels Gegants del Carnaval 2021

Dijous 11 de febrer, Dijous Gras. K’arriba l’Arribo! (18 h al Youtube)

Divendres 12 de febrer. L’alegria s’escampa

Dimecres 17 de febrer, Dimecres de Cendra. Karnaval, Kaput (18 h al Youtube)

Per carnaval, als districtes tot s’hi val!

Exposicions, concursos, enterraments de la sardina, concerts, obres de teatre, presentacions, xerrades... Per carnaval tot s’hi val! I a la ciutat es fan un munt d’activitats ben diverses, que abracen activitats infantils, tallers de màscares, cursos de maquillatge i també exposicions i col·loquis sobre el cicle carnavalesc. 

Aquí trobareu totes les activitats aplegades per districtes: