Carnaval de Barcelona

Del 8 al 14 de febrer 

Torna la reina dels Poca-soltes!

La ciutat es prepara, un any més, per rebre la reina Belluga. Enguany sa majestat torna al carrer en un Arribo ideat per la companyia Ponten Pie. L'acte es durà a terme al Palau de la Virreina i comptarà amb els ambaixadors dels districtes, els gegants del Carnaval i molts més personatges, a més de l'esperada Taronjada!

La festa més esbojarrada de totes les que es fan al llarg de l'any començarà el Dijous Gras amb diverses activitats entre Arribos, degustacions de coca de llardons i concursos de truites. Al llarg del cap de setmana, tornarà a comptar amb les flamants rues de Carnaval pels barris de la ciutat. Les diverses propostes ompliran els casals de barri, els centres cívics i les Cases de la Festa amb concerts, concursos de disfresses, exposicions, balls de màscares i tallers per disfressar-se.

Tot s'acabarà el Dimecres de Cendra, quan enterrarem la sardina a les diverses rues mortuòries que es faran a la ciutat. Entre brams, plors i lamentacions, acomiadarem ses majestats el Rei i la Reina del Carnaval per donar la benvinguda a la Vella Quaresma.

No us quedeu a casa, sortiu al carrer i gaudiu de les activitats que s'han preparat en tots els racons de la ciutat. Trobareu més de 150 actes per a tots els gustos!

I és que per Carnaval, tot s'hi val!

Us presentem la Reina dels Poca-soltes!

Arrauxada, burleta, descarada... la Reina del Carnestoltes representa l’ambient de disbauxa i transgressió que impregna el Carnaval. Per això, vestida d’una manera exagerada i amb una actitud provocadora, és qui presideix tots els actes del cicle. El seu gran moment de protagonisme és durant l’Arribo, quan inaugura les festes amb un discurs que sol repassar en clau satírica les principals efemèrides de l’any i acaba convidant tota la ciutadania a unir-se a la diversió desenfrenada.

Els Ambaixadors del Carnaval: set colors, set viles i set pecats capitals

Un color, un vici i un nom que n’explica la procedència. Aquests són els set Ambaixadors del Carnaval barceloní, que combinen característiques del carnestoltes tradicional dels segles XVII i XIX amb elements moderns. Per això els seus noms són una barreja dels antics noms carnestoltescos —Caramanxell, Gran Patantum, Calicut de Malabar–, amb zones o motius de les antigues viles que representen: Magòria, Sol de Baix, Tres Torres, Camp d’en Grassot, les bugaderes d’Horta, Sant Genís dels Agudells, la Fabra & Coats i el Clot de la Mel...

Caramanxell de Magòria. Príncep de Rabiamfàs i de Vullsercomtú. Comte Gelós de Tot. Gran Saviesa imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt bellugada i emprenedora vila de Sants i dels llogarrets de Montjuïc i de la Marina. Ambaixador de color blau indi.

Gran Patantum de Solbaix. Marquesa de la Mandra i del Tantsemenfot. Senyora de Moltafenyaipoquesganes, Gran Dolcesa imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la molt tranquil·la i estimada vila de les Corts i al senyoriu de Pedres-albes. Ambaixadora de color blau cel.

Calicut de Malabar i Trestorres. Vescomte d’Això-magrada i d’Això-és-permí. Vicari de Mhoquedotot. Gran Fermesa Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a les molt nobles i encantadores viles de Sarrià i de Sant Gervasi de Cassoles i cònsol honorari a Vallvidrera. Ambaixador de color verd.

Bufallut de Grassot. Duc de Soquelmillor, Marquès de Ningucomjò, Senyor de Jojoijò. Gran Orgull Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt orgullosa, alegre i fidelíssima vila de Gràcia i cònsol honorari a Vallcarca. Ambaixador de color groc.

Currutaca Bugadera i Santgenís. Gran Duquessa d’ArasticbéAramemprenyo. Princesa consort de Miratuquebé! Gran Entusiasme Imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la molt feinejadora i polida vila d’Horta, de les valls d’Hebron i dels llogarrets muntanyencs del Guinardó. Ambaixadora de color taronja.

Maabiata de Txan-txan i Coats. Princesa de Baixforta. Comtessa de Tincpicors. SexerdotessaMhomenjotot. Gran Passió Imperial. Ambaixadora del nostre Rei Carnestoltes a la sensual i discreta vila de Sant Andreu, de la Sagrera i dels nous més de Nou Barris. Ambaixadora de color vermell.

Barraló Espirillingat de la Mel. Comte de Tripalloca. Vescomte de Mesteca. Vesvescomte de Vullmés, Vesvesvescomted’Encaramquedunracó. Gran Serenor Imperial. Ambaixador del nostre Rei Carnestoltes a la molt extensa i platjívola vila de Sant Martí. Ambaixador de color porpra.

El Dijous Gras, torna l’Arribo!

Un any més, quan el fred encara és ben present, la festa i la bogeria arriben a Barcelona i omplen la ciutat de gresca, humor i disfresses. El Carnaval ja és aquí!

El dijous 8 de febrer, l'Arribo dona el toc d'inici al Carnaval de Barcelona, i ho fa amb un espectacle de carrer sobre escenari, amb grans components visuals, per a públic de totes les edats i nacionalitats, amb humor i una gran essència festiva.

Enguany la reina Belluga, la reina del carnaval de Barcelona, acaba d'arribar a la ciutat després d'un llarg viatge per tot el món buscant quina és l'essència més pura del carnaval. Un viatge inspirador, místic, revelador, hipnòtic. I sí, ha trobat allò que el carnaval és, allò que el carnaval necessita. I ho ha portat a Barcelona.

Però d'aquest viatge no ha vingut sola, arriba acompanyada d'una colla d'assessors ben estrafolaris, diu que amb ells, i les seves aportacions, faran de Barcelona la ciutat ambaixadora del carnaval. Vol capgirar-ho tot, revolucionar la revolució.

Per a planificar aquest carnaval, la reina Belluga convida a casa seva a aquests personatges per fer una jornada de treball, un brainstorming creatiu per aportar idees i què la festa i la bogeria envaeixi Barcelona.

Però haver convidat a casa un grapat de desconeguts, representants dels carnavals d'arreu, potser no era una de les idees més meditades del món i la nit agafa un rumb inesperat per la mateixa amfitriona convertint la vetllada en un absolut deliri festiu, absurd i hilarant. I, "voilà", d'una manera inesperada, el toc d'inici del carnaval pren una magnitud còmica i alliberadora que farà sens dubte capgirar la nit, l'essència més humil del carnaval es fa palesa. Un lloc de fusió de la festivitat més espontània i comunitària.

El circ, la dansa i la veu en directe seran les disciplines protagonistes d'aquesta proposta, on un seguit de números a ritme trepidant amb contorsions i acrobàcies ompliran l'escena. La comèdia absurda i irreverent lideraran els actes de l'Arribo i la posada en escena deixarà lluir els elements escenogràfics i la indumentària dels intèrprets.

L'acte, com no podia ser d'una altra manera, acabarà amb la tradicional Taronjada.

A les 18 h, els gegants del Carnaval de Barcelona esperaran la Reina Belluga a dalt de la Rambla (boca de metro de plaça de Catalunya).

La cercavila començarà a les 18.10 h, encapçalada pels gegants del Carnaval, la Reina Belluga i els seus convidats. Anirà fins al Palau de la Virreina. 

L'espectacle 'Capgirat' es farà a les 18.30 h davant del Palau de la Virreina.

Per carnaval, als districtes tot s’hi val!

Rues, concursos, enterraments de la sardina, concerts, exposicions, presentacions, xerrades... Per Carnaval tot s’hi val! I a la ciutat es fan un munt d’activitats ben diverses, que abracen activitats infantils, tallers de màscares, cursos de maquillatge i també les flamants rues de Carnaval!

Aquí trobareu totes les activitats aplegades per districtes: