Festa de la Mare de Déu del Carme

Dates de celebració

Dates de celebració

Al voltant de la festivitat de la Mare de Déu del Carme

Diada: 16 de juliol

El 16 de juliol diverses poblacions de la costa catalana celebren la festivitat de la Mare de Déu del Carme, la patrona de la gent de mar. Mariners, pescadors i tota mena de navegants li reten culte perquè els protegeixi dels perills més habituals del mar.

A Barcelona la festa se celebra a la Barceloneta, el barri mariner per excel·lència de la ciutat. La festa és organitzada per la confraria de pescadors del barri, que cada any el dissabte següent al 16 de juliol treu la imatge de la Mare de Déu del Carme a la parròquia del barri en processó. Després de recórrer les aigües del port es fa una missa presidida per la Mare de déu en un altar improvisat al moll, on se li fan ofrenes. Finalment, la festa es clou amb una actuació d’una coral de la Barceloneta, un element molt tradicional del barri.

Motiu

El ritual de la festa del Carme és més o menys el mateix en tots els indrets: la confraria de pescadors local treu la imatge de la marededéu en processó i la porta fins al port, on és embarcada. La processó segueix dins el mar, on es forma un estol de vaixells de tota mena que segueixen el pas. Habitualment es navega fins a un punt destacat o significatiu de la costa i en arribar a terra es fa una missa presidida per la marededéu.

La finalitat del ritual és honorar a la Mare de Déu del Carme per demanar-li protecció davant els perills més habituals del mar, com ara tempestes i naufragis.

Orígens

L'origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d'una tempesta terrible. Enmig de la desesperació, un dels mariners va sortir a resar, va arrancar-se l’escapulari de l’ordre Carmelita i el va llençar al mar. Això va fer que la tempesta s’aturés immediatament. Sembla que la difusió d’aquesta llegenda va contribuir a consolidar el patronatge de la Mare de Déu del Carme entre els mariners i navegants.

Al segle XVIII l'almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat entre els seus homes i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. De mica en mica la devoció s’estengué entre els mariners i lentament anà substituint a sant Elm, que tradicionalment havia estat el patró primigeni dels navegants i mariners catalans.

Sabies que...?

Sabies que...

El culte a la Mare de Déu del Carme va substituir l’antic culte a sant Elm, patró dels navegants catalans, i és, juntament amb Sant Pere i Sant Andreu, una de les patrones de la gent de mar.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Processó terrestre. Els feligresos treuen es processó a la imatge de la marededéu, que habitualment està situada en un lateral de l’església del barri, la parròquia de Sant Miquel. La processó passa per la plaça de la Barceloneta i davalla el passeig de Joan de Borbó fins arribar al Moll dels Pescadors.

Processó marinera. La imatge de la marededéu és carregada en una embarcació que encapçalarà la processó marítima que recorre les aigües del port durant més d’una hora. Rere seu es forma una corrua de tota mena d’embarcacions –vaixells de pesca, llanxes, iots- que segueixen la processó. 

Missa. Una vegada finalitzada la processó es descarrega la imatge de la marededéu i es fa una missa al moll mateix, on habitualment es guarden les xarxes. S’hi habilita un escenari on els pescadors i les seves famílies li porten flors i la Confraria de Pescadors de la Barceloneta li fa una ofrena de peix.

Concert. Una vegada acabada la missa, es clou la celebració amb una actuació del Selectiu de Cantaires de la Barceloneta, una de les moltes agrupacions corals que té el barri. 

Informació complementària