Festa de Sant Cristòfor

Dates de celebració

Dates de celebració

Al voltant de la festivitat de Sant Cristòfor

Diada: 10 de juliol

Sant Cristòfor, patró dels automòbils i protector dels viatgers, és una figura molt venerada des de fa segles a diversos indrets de la ciutat. Se'n destaca la tradicional celebració del carrer de Regomir, davant la capella dedicada al sant.

Durant el dia, cotxes, motos i bicicletes passen davant la capella per ésser beneïts i gaudir, així, de la protecció de sant Cristòfor durant tot l’any. El mossèn ruixa amb aigua beneïda els vehicles que s’hi acosten i a cada conductor li lliura un brotet d’espígol, un record commemoratiu i una estampeta del sant.

Motiu

La festa se celebra en honor de sant Cristòfor, personatge amb molta devoció a Barcelona a qui la tradició atribueix el fet d’haver prestat serveis a viatgers i vianants, per la qual cosa en va esdevenir patró. Segons l’hagiografia del sant, va passar l’infant Jesús d’una llera del riu a l’altra. Va ser una feina molt àrdua: el cos del nen cada vegada pesava més perquè portava a sobre tots els pecats del món.

Segons el llegendari barceloní, cada 10 de juliol al migdia sant Cristòfor arribava a la ciutat amb una barca i amb el nen Jesús a l’espatlla pujava per la Rambla; en arribar al capdamunt, desapareixia. Els qui tenien la sort de veure’l gaudien de bona ventura tot l’any i s’asseguraven de no tenir una mort violenta.

Orígens

La tradició de la celebració de la festivitat al carrer de Regomir de la Ciutat Vella ve de lluny. Antigament els veïns engalanaven els balcons i les finestres de les cases i s’hi feia una fira on es podien comprar panellets beneïts, avellanes tendres, xiulets de vidre i ventalls. Segons una tradició barcelonina del segle XIX, els promesos regalaven ventalls a les promeses i elles els lliuraven un xiulet, amb la qual cosa durant la festa sempre hi havia molt de xivarri.

Aquesta fira es va fer fins el 1906, quan els conductors, que adopten el sant com a patró, comencen a ocupar l’espai amb els vehicles que porten a beneir.

Sabies que...?

Sabies que...

Sant Cristòfor és una de les primeres figures de gegants que coneixem. Les seves sortides en processons barcelonines són documentades des del 1424. Això fa que sigui, juntament amb Goliat, un dels dos gegants festius més antics d'Europa.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Benedicció de vehicles. La festa en honor de Sant Cristòfor se celebra durant tot el dia davant la capella del sant, on el mossèn beneeix cada vehicle que passa i lliura un brotet d’espígol, un element commemoratiu de la festivitat i una estampeta del sant a cada conductor.

Trobada de cotxes antics. Des de fa uns quants anys, un grup d’afeccionats als cotxes clàssics i d’època aprofiten la diada de Sant Cristòfor per mostrar els seus vehicles a la plaça de Sant Jaume. Després els porten a beneir a la capella i a fer un tomb pels carrers més cèntrics de la Ciutat Vella.

Elements d'interès

Elements d'interès

El Volant de Sant Cristòfor és el pastís típic de la festivitat, que es pot tastar aquest dia a les fleques i pastisseries de la ciutat. És un tortell de brioix rodó, farcit de massapà i glacejat, que simbolitza el volant dels automòbils.

Informació complementària

Organitzadors

Reial Capella de Sant Cristòfol del Regomir