Festa major de la Font d’en Fargues

Dates de celebració

Dates de celebració

Primera quinzena de juny al barri de la Font d’en Fargues, districte d’Horta-Guinardó

Diada: 13 de juny, Sant Antoni de Pàdua

Tal com indica el nom, el barri de la Font d’en Fargues és construït al voltant d’una font i d’una masia anomenada Can Fargues. Tradicionalment, s'hi celebraven festes i aplecs, perquè l'aigua d'aquella font era molt preada pels barcelonins. Com gairebé tots els barris del districte d’Horta-Guinardó, va sofrir una transformació demogràfica i urbanística molt accelerada durant la segona meitat del segle XX.

La festa major es fa principalment entre l’església i el Casal de la Font d’en Fargues, que al barri és tota una institució sociocultural. Com que a mitjan juny ja fa bon temps, hi ha moltes activitats nocturnes i a l’aire lliure: torneigs esportius, balls, sopars comunitaris i projeccions de cinema a la fresca, per exemple. La cultura popular també hi és molt present, amb sardanes i la pirotècnia dels diables.

Motiu

Sant Antoni de Pàdua és el patró de la parròquia que es va construir el 1927 al barri, després de llargues reivindicacions dels veïns, que s’havien de desplaçar fins a Horta o el Carmel per oir missa.

Sabies que...?

Sabies que...

Al tombant del segle XX era molt comú, els dies de festa, de fer dinars o berenars en fonts situades als afores de la ciutat. La font d’en Fargues era un dels indrets més populars per les suposades propietats medicinals de la seva aigua. Això va fer que es comencés a comercialitzar en garrafes i a vendre per tot Barcelona.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Ballada de sardanes. La cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona fa cada any una audició de sardanes a la plaça que hi ha davant l’església parroquial de Sant Antoni de Pàdua.

Benedicció dels panets i cant dels goigs de Sant Antoni de Pàdua. El 13 de juny és la diada de Sant Antoni de Pàdua, el patró de la parròquia. Després de la missa solemne en honor seu, es beneeixen panets i es canten els goigs de Sant Antoni.

Festa de foc i diables. L’últim dia de festa major els Diables del Carmel organitzen un espectacle pirotècnic.

Informació complementària