Festa major de la Marina

Dates de celebració

Dates de celebració

Segona quinzena de juny al barri de la Marina, districte de Sants-Montjuïc

Diada: Sant Joan, 24 de juny

La Marina del Port és un barri organitzat entorn de l’actual passeig de la Zona Franca, tocant al port de Barcelona. Antigament era zona de conreu i, a partir de la segona meitat del segle XIX, s’hi van instal·lar les primeres indústries. Al segle XX el barri va anar creixent d'una manera desigual i a partir d’un seguit de nuclis molt diferenciats, com ara el Port, Can Clos, el Polvorí, Sant Cristòfol, Plus Ultra...

La festa major del barri, anomenada popularment «les Bacanals», es fa pels volts de la festivitat de Sant Joan i dura tres o quatre dies. La gran majoria d'actes es fan al voltant de la plaça de la Marina, un dels centres del barri. La cultura popular hi és present en la gran quantitat d'activitats organitzada per la colla dels Diables del Port, que també s’encarreguen dels gegants de la Marina.

Sabies que...?

Sabies que...

En Magí i la Quimeta, els gegants de la Marina, són una parella molt singular perquè tenen una estètica de còmic. Aquest tret els va fer molt innovadors en el moment que van ser construïts i encara ara els fa únics a la ciutat.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Correfoc. La festa arrenca amb el correfoc, que passa pels carrers de la Marina. L’organitza la colla del barri, els Diables del Port, i sempre compten amb l’acompanyament d’alguna altra colla convidada.

Cercavila gegantera. El matí de festa major se centra en la cercavila gegantera, presidida per en Magí i la Quimeta, els gegants de la Marina. Tot comença amb una plantada dels gegants i més peces convidades a la plaça de la Marina. A mig matí arrenca una cercavila pels carrers del barri que acaba a la mateixa plaça, amb els balls d’honor dels amfitrions.

Flama del Canigó. La nit de Sant Joan els Diables del Port s’encarreguen de portar fins al barri el foc de la Flama del Canigó. A la plaça de la Marina, s’hi encén la tradicional foguera i després s’hi fa una revetlla amb ball, coca i cava per a tothom.

Havaneres i correfoc infantil. La festa se sol acabar el dia de Sant Joan al vespre amb una cantada d’havaneres a la plaça de la Marina. Una mica més tard, hi arrenca el correfoc infantil, organitzat pels Diables del Port.

Informació complementària