Festa major de la Sagrada Família

Dates de celebració

Dates de celebració

Mitjan abril al barri de la Sagrada Família, districte de l’Eixample

Diada: 23 d’abril, Sant Jordi

L’actual barri de la Sagrada Família era conegut antigament amb el nom del Poblet, i el formava un petit nucli de cases enmig del camp. A final del segle XIX, de resultes de la revolució industrial, la zona va començar a créixer amb habitatges d’obrers fabrils. En aquesta època també es va començar a construir un element clau i distintiu del barri, el temple de la Sagrada Família.

Precisament la Sagrada Família serveix de teló de fons de la majoria dels actes de la festa major, que es fa per Sant Jordi. Durant dues setmanes s'hi organitzen tota mena d’activitats per dinamitzar el barri i la gent que hi viu. La cultura popular, molt ben representada a la Sagrada Família, hi té un paper molt destacat, amb una cercavila gegantera, tarda de foc, exhibicions de dansa i jornada castellera de festa major.

Motiu

La festa major de la Sagrada Família se celebra al voltant del 23 d’abril, dia de Sant Jordi. Actualment, aquesta diada és una festa molt arrelada i viscuda a tot el país, però el culte al sant ja ve de l’edat mitjana.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Matinades. El primer dia de la festa major, l’Associació Fal·lera Gegantera de la Sagrada Família organitza una despertada amb grallers i tabalers. La idea és recórrer el barri i despertar els veïns per convidar-los a prendre part en les activitats. 

Cercavila gegantera. El dissabte a la tarda els gegants de la Sagrada Família, en Pere l’Home dels Coloms i la Pepa la Peixatera, són els amfitrions de la trobada gegantera que organitza l’Associació Fal·lera Gegantera. Gegants de tota la ciutat i de la resta del país fan una plantada davant el temple de la Sagrada Família, on també representen els balls abans de començar la cercavila pels carrers del barri. 

Tarda de foc. Els Bestialots Espurnats de la Sagrada Família i la Colla del Drac Farfolla organitzen tot un seguit d’actes relacionats amb el foc, durant tota la tarda. Comencen amb un taller infantil per conèixer l’activitat dels diables. Després es fa la tabalada i la lectura dels versots. Finalment, quan ja fosqueja, els Bestialots, el Drac Farfolla i alguna altra colla convidada surten a cremar pels carrers del barri. Una vegada acabat el correfoc, es fa l'espectacle pirotècnic final davant la Sagrada Família. 

Matinades dels castellers. A primera hora del matí els grallers i els tabalers dels Castellers de la Sagrada Família desperten el barri a ritme del toc de matinades per anunciar que a migdia hi haurà la diada castellera.

Ballet de Déu. Una vegada acabada la missa de festa major al temple de la Sagrada Família, l’Esbart Gaudí fa una exhibició del Ballet de Déu de l’Anoia. 

Diada castellera. Els Castellers de la Sagrada Família són els amfitrions de la jornada castellera de la festa major, en què sempre participen dues colles o tres vingudes de fora. 

Roda d’Esbarts. L’Esbart Gaudí organitza una mostra juvenil de danses de tots els territoris de parla catalana, en què prenen part agrupacions de tot el país. 

Informació complementària