Festa major de la Salut

Dates de celebració

Dates de celebració

Primera quinzena de setembre al barri de la Salut, districte de Gràcia

Diada: 8 de setembre, Mare de Déu de la Salut

El barri de la Salut deu el nom a la capella que el 1864 s’hi construí, dedicada a aquesta Mare de Déu. Amb el pas dels anys el nucli va anar creixent i va passar de ser una zona perifèrica de la vila de Gràcia, amb masies i fonts, a integrar-se en l’entramat urbà de la ciutat. Un dels elements més distintius del barri és el Park Güell, dissenyat per Antoni Gaudí i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1984.

La festa major del barri, que es fa en honor de la Mare de Déu de la Salut, és un compendi d’activitats organitzades independentment per diversos carrers, entitats o equipaments municipals. Hi sol haver àpats populars, activitats infantils, torneigs, actuacions musicals, balls i projeccions de cinema. La cultura popular, la hi trobem representada en una cercavila de gegantons d’escola, ballades de sardanes i exhibicions pirotècniques.

Motiu

La Mare de Déu de la Salut era la patrona d’una petita capella adjacent a l’antiga Casa Morera, que avui dia ja no existeix. El 1864, quan el barri començava a créixer, va ser consagrada i oberta al culte públic. Això va fer que la zona comencés a ser coneguda amb el nom de la Salut i va ser sovintejada com a espai d’esbarjo. Amb els anys, quan es va construir la nova parròquia molt a prop, s'hi mantingué el mateix patronatge.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Cercavila. El primer dia de festa major a la tarda les escoles del barri treuen les peces d’imatgeria festiva i fan una cercavila.

Sardanes. El dia central de la festa major, després de missa, es fa una ballada de sardanes al Club de Tennis la Salut.

Informació complementària

Organitzadors

Entitats i associacions del barri.