Festa major de la Verneda i Sant Martí

Dates de celebració

Dates de celebració

Primera quinzena de novembre al barri de la Verneda i Sant Martí de Provençals, districte de Sant Martí

Diada: Sant Martí, 11 de novembre

El barri de la Verneda és situat al nucli originari de l’antic poble de Sant Martí de Provençals, que data del segle XI. Arran del decret de Nova Planta, l’església de Sant Martí es va desvincular de la de Santa Maria del Mar i, quan esdevingué parròquia, la zona es va convertir en vila. Fins a la dècada dels cinquanta del segle XX, fou un barri rural, amb masies i camps de conreu. Però a partir de llavors es va començar a transformar de resultes de plans urbanístics diversos.

La coordinadora d’Entitats Vern és l’encarregada d’organitzar la festa, que es fa en honor de Sant Martí. Durant dos caps de setmana de principi de novembre es fan tota mena d’activitats esportives, culturals i de lleure. Pel que fa a la cultura popular i tradicional, cal destacar la cercavila gegantera, l’actuació dels Castellers de Barcelona, el matí de festa major i la cantada d’havaneres final.

Motiu

Sant Martí és el patró de les festes de la Verneda, pel vincle amb l’església parroquial de Sant Martí de Provençals. L'edifici data del segle XI, època en què era molt comuna la consagració d'esglésies a Sant Martí de Tours, un dels sants més populars de l’edat mitjana a tot Europa.

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Concentració de gegants i cercavila. La Colla Gegantera de la Verneda - Sant Martí organitza una trobada a la rambla de la Selva de Mar el dissabte de festa major. Després de la lectura del pregó, arrenca una cercavila pels carrers del barri encapçalada per en Martí i la Dolça, la parella amfitriona.

Actuació castellera. Paral·lelament a la trobada gegantera a la rambla de la Selva de Mar, els castellers de Barcelona, molt vinculats al districte, hi fan una actuació.

Matí de festa major. El diumenge següent, a la rambla de Guipúscoa i la de la Selva de Mar, es fan un seguit d’actes de cultura popular i associacionisme. Per un costat hi ha la mostra d’entitats del barri i per un altre, una exhibició de dansa tradicional.

Havaneres. L’últim acte de la festa major és la cantada d’havaneres, que es fa a la gàbia del parc de Sant Martí, acompanyada de rom cremat.

Informació complementària