Festa major de Montbau

Dates de celebració

Dates de celebració

Segona quinzena de setembre al barri de Montbau, districte d’Horta-Guinardó

Diada: 30 de setembre, Sant Jeroni

El barri de Montbau, situat a la falda de la serra de Collserola, és un barri de nova planta construït a partir de la dècada dels anys cinquanta del segle passat. Tradicionalment, era una zona molt poc habitada que a l’edat mitjana depenia del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron. Per aquest motiu, quan s'hi va fer la parròquia, als anys seixanta, es va consagrar a aquest sant, que va esdevenir patró del barri.

La festa major, que s’allarga durant dos caps de setmana, és una bona mostra de la vida associativa i les entitats s’impliquen a fons per organitzar actes de tota mena. La cultura popular autòctona hi és representada amb els gegants, però també s'hi fa un matí d’entremesos ben complet, en què participen agrupacions de tota la ciutat. A més, la festa inclou l’aplec de l’ermita de Sant Cebrià i Santa Justina.

Motiu

Sant Jeroni és el patró de la parròquia de Montbau i per aquest motiu es fa festa major al voltant del 30 de setembre. La relació entre sant Jeroni i aquesta zona ve de lluny, perquè era el patró del monestir que antigament hi havia a la Vall d’Hebron i que controlava les terres on, anys més tard, es construí el barri. 

Sobre la festivitat

Actes a destacar

Matí d’entremesos. Els gegants de Montbau, en Cebrià i la Justina, són els amfitrions de la trobada gegantera, en què participen colles vingudes de tota la ciutat i de la resta del país. Els actes de cultura popular continuen amb una exhibició dels Falcons de Barcelona i dels Bastoners. La festa es clou amb una ballada de sardanes.

Aplec de Sant Cebrià i Santa Justina. Pels volts del 26 de setembre es fa el peregrinatge a l’ermita de Sant Cebrià i Santa Justina, situada en un racó de la serra de Collserola. Després de la missa es fan jocs de cucanya i una xocolatada. Tradicionalment, quan el barri de Montbau encara no existia, els veïns d’Horta pujaven a l’ermita a fer-hi aplecs i festes.

Pa de Sant Jeroni. El dia 30 de setembre, dia de Sant Jeroni, es fa una missa a la parròquia i es reparteix el tradicional pa de Sant Jeroni.

Informació complementària

Organitzadors

Associació de Veïns de Montbau, Associació de Comerciants de Montbau, Associació Excursionista d’Etnografia i Folklore.