Bunyols de Quaresma

Els bunyols de Quaresma són dolços fets a partir d’una base de farina que es fregeix en oli i després s’ensucra. També són anomenats bunyols de vent, perquè tenen una massa especialment flonja, com si fossin buits per dins.

Se solen menjar per Quaresma i Setmana Santa. Abans, se'n trobaven a les pastisseries el dimecres i el divendres d'aquest període, però avui n'hi podem trobar cada dia. Així i tot, com que són d’elaboració molt senzilla, sempre han estat dolços sobretot casolans.

Hi ha més receptes dels bunyols de Quaresma, i una de molt estesa és la de l’Empordà, que té una massa consistent i especiada amb matafaluga i celiandre.

 

Elaboració

Ingredients: una tassa d’oli, una tassa d’aigua, farina, mel i oli.

Poseu una tassa d’oli en un pot amb l’aigua bullent i remeneu-ho.
Deixeu-ho refredar i afegiu-hi farina, tot remenant sempre amb la mà fins a aconseguir una massa que pugueu treballar.
Amb la massa, feu formes rodones i molt primes i fregiu-les amb oli calent abundant.
Ruixeu els bunyols amb mel quan surtin del foc.

 

Variant empordanesa

Ingredients: 1 kg de farina, 7 ous, 25 g de llevat premsat, 300 g de sucre, 30 g de matafaluga, 30 g de celiandre, 10 g de sal, 3 peles de llimona ratllades, 10 cl d’anís, 5 cl de llet, un pols de sal, oli.

Desfeu el llevat en la llet tèbia. Poseu la farina damunt un marbre formant un volcà i aneu-hi incorporant tots els ingredients, menys l’oli i 50 g de sucre. Amasseu-ho una bona estona fins que la massa sigui elàstica i fina, de manera que en estirar-la no es trenqui. Feu una bola amb la massa, poseu-la en un recipient, tapeu-la amb un drap i deixeu-la reposar en un lloc temperat durant unes dues hores, fins que hagi doblat el volum. Aneu agafant trossos de pasta i, amb els dits untats d’oli, doneu-hi forma rodona, feu-hi un forat al mig i aneu-los fregint en oli força calent. Quan siguin rossos d’un costat gireu-los. Escorreu els bunyols i empolvoreu-los amb sucre.

Enllaços i material relacionat

Enllaços i material relacionat

Recepta de Bunyols. Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.

Recepta de Bunyols de l'Empordà. Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica.