Nit de Sant Joan

La revetlla a Barcelona

La nit de Sant Joan és la més curta i la més màgica de l’any. És habitual dormir poc i hom gaudeix dels àpats amb amics, veïns i família. Es tracta d’una de les festes populars més arrelades als Països Catalans, on s’inicia amb la rebuda de la Flama del Canigó, que encendrà les fogueres de cada carrer, cada barri i cada plaça. Al seu voltant s’hi aplegarà la canalla amb els petards i s’encetarà un àpat comunitari.

No hi faltaran la música ni el ball, els castells de focs, els banys a la platja, les herbes remeieres, les llegendes d’éssers fantàstics, la copeta de cava i la coca. Coca de forner o feta a casa, de llardons, amb fruita confitada o farcida de nata, de crema o de trufa.

A Barcelona podem gaudir de totes aquestes tradicions gràcies a un munt d’entitats que treballen braç a braç amb els veïnats per fer d’aquesta nit la més especial de totes.

Pel que fa a les casetes de venda de petards, se’n permet l’obertura sempre que estiguin situades a l’espai públic i compleixin les condicions de seguretat i sanitàries. Les trobareu llistades a l'apartat 'Venda de petards'.

Com és tradició, l'acte central de la diada serà la Rebuda de la Flama del Canigó. Enguany es tornarà a fer a la plaça de Sant Jaume. Com cada any hi participaran la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, l'Àliga i els Gegants de la Ciutat. 

Consulta aquí tot el programa de la Nit de Sant Joan 2022!

La Flama del Canigó, un foc que fa més de cinquanta anys que uneix als territoris de parla catalana

Un dels rituals més distintius de la nit de Sant Joan és la Flama del Canigó, un foc sorgit al cim d’aquest massís i que en una sola nit s’estén per tots els territoris de parla catalana per encendre-hi fogueres. A més, el foc de la Flama del Canigó no s’apaga mai: durant tot l’any resta al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà fins que, cada 22 de juny, es porta al cim del Canigó. A mitjanit, el foc de la Flama comença el recorregut i es va escampant i desdoblant per encendre les fogueres de Sant Joan de centenars de poblacions.

Aquest ritual va començar el 1955 per iniciativa de Francesc Pujades, un veí d’Arles de Tec (Vallespir). Inspirat en el poema ‘Canigó’ de Jacint Verdaguer, va tenir la idea d’encendre els focs de Sant Joan al cim de la muntanya i repartir-ne la flama arreu. No va ser fins l’any 1966 que el foc va passar la duana per primera vegada i va arribar a Vic. I l’any següent, el 1967, va ser rebut a l’Ajuntament de Barcelona. A desgrat de la dictadura franquista, la tradició es va anar escampant per tots els territoris de parla catalana com a símbol de pervivència de la cultura del país.

Arribada de la Flama del Canigó a Barcelona

D'ençà de fa més de cinquanta anys, la Flama del Canigó arriba a Barcelona, on és rebuda de manera solemne, per part dels Gegants de la Ciutat, els Capgrossos Macers i l'Àliga de la Ciutat. Enguany la rebuda es farà de nou a la plaça de Sant Jaume.

La rebuda començarà amb un concert de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona. Després de l’encesa del peveter, els representants de cada barri aniran pujant a l’escenari per agafar el foc que encendrà les fogueres de tota la ciutat.

Programa:

17 h Sortida de la Flama des del Camp Nou fins a la plaça de Sant Jaume. Recorregut: carrer d’Arístides Maillol, Riera Blanca, Creu Coberta, plaça d’Espanya, Gran Via, plaça de la Universitat, carrer de Pelai, la Rambla, passeig de Colom, Via Laietana i carrer de Jaume I.

17.45 h Festa de rebuda de la Flama a la plaça de Sant Jaume. Amb la sortida de l’Àliga, els Capgrossos Macers i els Gegants de la Ciutat al so de la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona.

18 h Arribada de la Flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume i encesa del peveter. Pilar d’honor dels Castellers de Barcelona.

18.05 h Balls de l’Àliga, dels Capgrossos Macers i dels Gegants de la Ciutat.

18.15 h Lectura del missatge de la Flama d’enguany, escrit per Eliseu Climent, i parlaments.

18.45 h Repartiment de la Flama. Els equips van passant per recollir el foc provinent del Canigó, que servirà per encendre fogueres de tota la ciutat.

19 h Final de l’acte.

En aquest Sant Joan tan especial, el missatge que acompanya l’arribada del foc d’aquesta festa ancestral, símbol de germanor entre els territoris de parla catalana, és un manifest escrit per Eliseu Climent (Llombay, 1940), promotor cultural.

Missatge del 2022 de la Flama del Canigó 

Som llengua i foc. De llengua, en tenim una, nacional i innegociable; la que ens uneix i ens identifica: el català de base que fonamenta la nostra cultura, que vehicula les nostres idees, que dona forma als nostres ideals i que es ramifica en una multitud de fórmules locals que l’endolceixen i el fan ric.

També som foc, deia. Foc primigeni, purificador i renovador de vida, i ho festegem amb ancestrals rituals pagans arreu dels Països Catalans. Les Falles de València anuncien l’arribada de la primavera. Uns mesos abans s’hauran encès les fogueres de Sant Antoni, de les quals en diem barraques als Ports de Morella i al Maestrat, o foguerons a Mallorca. Els correfocs i els focs d’artifici, d’aparatosa pirotècnia, inunden els carrers de pobles i viles en festa d’una atmosfera ensordidora i amb la dolça olor de pólvora.

Però sobretot no podem oblidar el foc amb què celebrem el solstici d’estiu. L’esperada nit de Sant Joan s’encendrà, al Canigó, la flama que haurà d’estendre’s simbòlicament de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó, i que es baixarà a peu per complicats camins de muntanya, des del cim de la nostra muntanya-emblema, gràcies a l’esforç de la nostra gent.

I és que, a diferència d’altres cultures, les catalanes i els catalans, del nord i del sud, de ponent i insulars, som un poble que camina. Caminem per conèixer i per estimar el país. El nostre present beu encara d’aquell excursionisme primigeni que, pas a pas, va fondre’s amb el territori. Transitar-lo lentament i amb la mirada amatent esdevé un tret de cultura. Ho varen fer Mossèn Cinto Verdaguer, Joan Coromines o Josep Maria Espinàs; i Perejaume amb el seu caminar artístic.

Caminem, també, com a expressió d’una resistència radicalment pacífica i revolucionària. Som de pas contundent, marcat, inflexible, que ens uneix com a poble en un sol crit, llimant divergències, acostant mirades. Caminar ha esdevingut un signe d’identitat propi, un gest de llibertat en el procés cap a la sobirania nacional. Recordeu les Marxes per la Llibertat, aquelles columnes humanes que entraren a Barcelona l’octubre del 2019. Aquesta imatge ho digué tot de nosaltres.

Som així: llengua i foc, i al mateix temps i si em permeteu la irònica paradoxa, som un poble incombustible que forja pas a pas, obstinadament, el seu propi futur.

Eliseu Climent

Podeu descarregar-vos el missatge 2022 clicant aquí.

Consells de protecció civil i prevenció: seguretat amb la pirotècnia

Els petards, cal utilitzar-los amb precaució. Aquests consells bàsics us ajudaran a viure una revetlla sense ensurts.

Compra de petards

 • Assegureu-vos de comprar els productes pirotècnics homologats en un establiment autoritzat i deixeu-vos assessorar per un professional.

Consells per a manipular els petards

Abans de manipular els petards

 • No us guardeu petards a les butxaques.
 • Cal llegir les instruccions de cada article.

En encendre els petards

 • No subjecteu els petards amb les mans.
 • No poseu els petards a prop de la cara ni del cos.
 • Utilitzeu mitjans segurs per encendre el material pirotècnic: metxes i similars.
 • Enceneu sempre la metxa per l’extrem, perquè us doni temps d’enretirar-vos.
 • Si un petard no s’encén bé, no el toqueu fins al cap de mitja hora i remulleu-lo.
 • No llanceu mai petards contra ningú.

On encendre els petards amb seguretat

 • No llanceu coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones.
 • Als llocs on es facin revetlles cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres.
 • No encengueu cap petard dins les cases.
 • No llanceu ni manipuleu petards des de balconades ni finestres.
 • Tingueu cura del mobiliari urbà a l'hora de llençar un petard.
 • Vigileu que no hi hagi a la vora líquids inflamables. S’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.

No manipuleu els petards

 • No talleu el tros final de les traques, poden explotar amb violència.
 • No fiqueu mai petards dins de totxanes ni ampolles, perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.

Font: Protecció Civil

La revetlla de Sant Joan és una de les nits més celebrades arreu de la ciutat. Després de la rebuda de la Flama del Canigó, l’espurna s’escampa per la majoria dels barris, on s’encenen fogueres i peveters.

La festa està assegurada amb música, àpats populars i petards fins ben entrada la nit!

Consulta aquí tot el programa de la Nit de Sant Joan 2022 en pdf!

També pots trobar les darreres novetats dels actes de la Nit de Sant Joan a l'Agenda. Clica aquí i consulta-la acte per acte.

Tot seguit llistem les parades de venda de petards que trobaràs als diversos districtes i barris de la ciutat. Troba el que tinguis més a prop de casa!

Ciutat Vella

- Av. Litoral, 22 (cantonada amb c/ Ramon Trias Fargas. Al parc de les Cascades) (del 10 al 24 de juny)

Horari: de 10 a 22 h.

Eixample

- Av. Diagonal, 284 (del 10 al 24 de juny)

- Pg. Lluís Companys, 23 (del 10 al 24 de juny)

- c. Provença, 343 (del 10 al 24 de juny)

L'horari comú serà de les 10 a les 22 h.

Sants - Montjuïc

- Rbla. Badal, 75 (del 10 al 24 de juny)

- Rbla. Badal, 167 (del 10 al 24 de juny)

- Riera Blanca, 237  (del 10 al 24 de juny)

- Rbla. Brasil, 61 (del 10 al 24 de juny)

- Pl. Centre, 10 (del 10 al 24 de juny)

- C. Foc, 65 (del 10 al 24 de juny)

- C. Joan Güell, 60 (del 12 al 24 de juny)

- C. Mare de Déu del Port, 290 (del 10 al 24 de juny)

- Gran Via de les Corts Catalanes, 188 (del 10 al 24 de juny)

- Gran Via de les Corts Catalanes, 361 (del 10 al 24 de juny)

- Av. Paral·lel, 49 (del 10 al 24 de juny)

- C. Robrenyo, 130 (del 10 al 24 de juny)

- Av. Roma, 2 (del 14 al 24 de juny)

- Pg. de Sant Antoni, 45 (del 10 al 23 de juny)

- C. Tarragona, 131 (del 10 al 24 de juny)

L'horari comú serà de 9 a 21 h.

Les Corts

- Av. Diagonal,  601 (del 7 al 23 de juny)

- C. Entença, 215 (del 10 al 24 de juny)

- Gran Via de Carles III, 41 (del 10 al 24 de juny)

- C. Joan d'Alòs, 47 (del 10 al 24 de juny)

- Avinguda Manuel Azaña, 1 (del 10 al 24 de juny)

- C. Numància, 101 (del 10 al 24 de juny)

- C. Numància, 190 (del 10 al 24 de juny)

- Plaça de Pius XII, 4 (del 10 al 24 de juny)

L'horari comú serà de 10 a 22 h, excepte a la caseta de l'Av. Diagonal 601, que serà de 9 a 21 h. Les casetes de la pl. Pius XII, 4; Numància, 101; i Entença, 215, estaran obertes de 10 a 21 h.

Sarrià - Sant Gervasi

- C. Ganduxer, 133  (del 7 al 23 de juny)

- Avinguda Pau Casals, 2  (del 7 al 23 de juny)

- Plaça Molina, 1  (del 7 al 23 de juny)

- Rda. General Mitre, 55  (del 10 al 24 de juny)

- Plaça Calvo, 1  (del 10 al 24 de juny)

- C. Doctor Fleming, 6  (del 10 al 24 de juny)

- Passeig Bonanova, 104  (del 10 al 24 de juny)

- Plaça Ferran Casablancas, 2  (del 10 al 24 de juny)

- C. Cardenal Vives i Tutó, 23  (del 10 al 24 de juny)

- Passeig Sant Joan Bosco, 2  (del 10 al 24 de juny)

- Avinguda Diagonal, 616  (del 10 al 24 de juny)

- Avinguda Pau Casals, 15  (del 10 al 24 de juny)

- Rda. General Mitre, 261  (del 10 al 24 de juny)

L'horari comú serà de 10 a 21 h, excepte a les casetes del carrer Ganduxer, plaça Molina, Av. Pau Casals 2 i Rda. General Mitre 55, que serà de 9 a 21 h; i a la caseta del Pg. Sant Joan Bosco, que serà de 10 a 22 h.

Gràcia

- C. Esteve Terrades, 2

- Pg. Gràcia, 112

- Pl. Joanic, 1

- Pl. Lesseps, 4

- Pg. Sant Joan, 154

- Pg. Sant Joan, 196

- Travessera de Dalt, 125

- Pg. Vall d'Hebron, 48

L'horari comú serà de 9 a 21 h.

Horta - Guinardó

Del 10 al 24 de juny:

- C. Lepant, 414

- C. Porto, 29

- Pl. Maragall, 10

- C. Llobregós, 88

- Av. Mare de Déu de Montserrat, 156

- C.  Rembrandt, 7

- Rda. Guinardó, 42

- C. Jorge Manrique, 16

- Passeig Vall d'Hebron, 136

- Rda. Guinardó, 111 

- Rambla Carmel, 62 

- C. Granja Vella, 2

- C. Beatriu, 1

Nou Barris

- C. Aiguablava, 2  (del 10 al 24 de juny)

- C. Alcúdia, 4 (del 10 al 24 de juny)

- Plta. Avis, 1 (del 7 al 23 de juny)

- C. Escòcia, 21  (del 17 al 24 de juny)

- Passeig Fabra i Puig, 447 (del 10 al 24 de juny)

- Passeig Fabra i Puig, 470 (del 10 al 23 de juny)

- Via Favència, 2 (del 10 al 24 de juny)

- Via Favència, 339  (del 10 al 23 de juny)

- Rda. Guineueta vella, 61 (de l'11 al 23 de juny)

- Via Júlia, 90  (del 10 al 24 de juny)

- Pg. Maragall, 222 (del 17 al 23 de juny)

- Av. dels Quinze, 40 (del 10 al 23 de juny)

- Av. dels Quinze, 52 (del 10 al 24 de juny)

- Av. Rasos de peguera, 97 (del 10 al 23 de juny)

- Pl. República, 9 (del 10 al 24 de juny)

- Av. Rio de Janeiro, 2 (del 10 al 24 de juny)

- Av. Rio de Janeiro, 61 (del 17 al 23 de juny)

- Pl. Sóller, 1 (del 10 al 24 de juny)

- Pl. Sóller, 1 (del 7 al 23 de juny)

- C. Tamariiu, 1 (del 10 al 23 de juny)

- Pl. Treballadores i Treballadors Harry Walker, 1  (del 10 al 24 de juny)

- Pg. Urrutia, 86 (del 10 al 23 de juny)

- Pl. Virrei Amat, 4 (del 10 al 24 de juny)

L'horari comú serà de 10 a 21 h.

Sant Andreu

- C. Antilles, 9 

- Pg. Enric Sanchis, 4 

- Via Favència, 441

- C. Fernando Pessoa, 40 

- C. Garcilaso, 103 

- C. Gran de la Sagrera, 15 

- C. Gran de la Sagrera, 58

- Pl. Jardins d'Elx, 10 

- Pg. Maragall, 70 

- Pl. Mossèn Clapés

- C. Rovira i Virgili, 12 

- C. Sao Paulo, 34 

- Pg. Torras i Bages, 101 

Sant Martí

- C. Bilbao, 31 (del 17 al 23 de juny)

- C. Clot, 105 (del 17 al 23 de juny)

- C. Cantàbria, 31 (del 16 al 23 de juny)

- C. Cantàbria, 79 (del 16 al 23 de juny)

- Av. Diagonal, 12 (del 12 al 23 de juny)

- Av. Diagonal, 209 (del 12 al 23 de juny)

- C. Lope de Vega, 236 (del 12 al 23 de juny)

- Av. Meridiana, 54 (del 16 al 23 de juny)

- Av. Meridiana, 151 (del 17 al 23 de juny)

- C. Pere IV, 2 (del 13 al 23 de juny)

- C. Pont del Treball Digne, 15 (del 17 al 23 de juny)

- Rambla Prim, 92 (del 16 al 23 de juny)

- Rambla Prim, 157 (del 16 al 23 de juny)

- Pl. de Salvador Espriu, 29 (del 17 al 23 de juny)

- C. Selva de Mar, 169 (del 12 al 23 de juny)

L'horari comú serà d'11 a 20 h, excepte les parades de la pl. Salvador Espriu, 29 (de 9 a 21 h); el c. Bilbao, 31 (9 a 21 h); el c. Pont del Treball Digne (de 10 a 22 h); i rbla. Prim, 157 (de 9 a 21 h).

Les tradicions de Sant Joan

La coca de Sant Joan

És una de les menges més populars i pot ser confitada amb massapà, crema o nata i ornada amb pinyons, llardons o fruita confitada.

Els focs de Sant Joan

Les fogueres a les places i a les cruïlles són l’element més destacat de la revetlla. Enguany només es podran fer foguerons petits.

Els petards

Barcelona té una tradició molt arrelada de llançar focs d’artifici durant aquella nit, quan es detonen quilos de petards que aporten un soroll i una lluminositat ben característics.