Dels sants del gener, Sant Antoni és el primer! Ja ho diu la dita, el cicle festiu de Sant Antoni inaugura el calendari festiu de la nostra ciutat i desplega pels carrers de Barcelona tot un seguit d’expressions festives que giren al voltant de Sant Antoni, però que són ben diferents i úniques.
Enguany estem de celebració, ja que es commemora el Bicentenari dels Tres Tombs de Barcelona. Una efemèride que celebra que, dos-cents anys després, la tradició continua es manté i està arrelada a la ciutat. Per això, la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona ha confeccionat un gran programa d’actes durant tot el 2025, que començaran aquest gener, per Sant Antoni, per celebrar aquesta fita històrica.
Des dels Tres Tombs fins als Foguerons, el cicle festiu s'estén per tota Barcelona, on es poden trobar activitats per a tota la família, que es desenvolupen durant gran part del primer mes de l’any. Des de les més tradicionals i antigues, com els Tres Tombs de Barcelona i de Sant Andreu, fins a propostes més innovadores, com la Porkada del Clot, i altres que ja estan més que consolidades, com els Foguerons de Gràcia o els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu.
Un any més, us presentem el programa d’actes del cicle festiu de Sant Antoni 2025, que transformarà la ciutat i ens transportarà a èpoques passades amb carros de cavalls, dimonis, fogueres, àpats populars, música tradicional... Endinseu-vos en la programació i gaudiu de l’encant i la màgia del cicle.
Sant Antoni, guarda’ns del foc i del dimoni!
Dissabte 18 de gener
Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni
La Cavalcada dels Tres Tombs de la ciutat celebra enguany el seu bicentenari. És un dels actes més populars de tots els que es fan al llarg de l’any a Barcelona, i està formada per nombrosos carruatges amb cavalls, ases i someres que recorren diversos carrers del barri de Sant Antoni i del centre de la ciutat, tot presentant el gran patrimoni històric del transport ciutadà, urbà, d’agència o de pagès del país.
Com a novetat, la Federació Catalana de Catifaires elaborarà una catifa per commemorar el bicentenari al voltant del mercat.
La benedicció dels animals tindrà lloc davant de l’Escola Pia de Sant Antoni, a càrrec del sotsprior i majordom de l’Abadia de Montserrat, Josep Jujol; el sacerdot de l’Escola Pia de Sant Antoni i el mossèn Gall de Sant Martí.
Recorregut: avinguda del Paral·lel, carrer de Rocafort, carrer de Tamarit, carrer del Comte Borrell, carrer de Parlament, ronda de Sant Pau, ronda de Sant Antoni, carrer de Villarroel, carrer de Floridablanca, ronda de Sant Antoni, plaça de la Universitat, carrer de Pelai, la Rambla (descendent), carrer de l’Hospital, carrer de Maria Aurèlia Capmany, carrer de la Riera Alta, ronda de Sant Antoni, carrer de Manso, avinguda del Paral·lel i plaça de Josep Puig i Cadafalch.
Horari: de 10.45 a 13.30 h
Composició de la cavalcada:
Vehicles, motos i cotxes de la Guàrdia Urbana de Barcelona
Llancers de la Guàrdia Urbana
Representants dels Mossos d’Esquadra
Associació d’Usuaris de Gossos Pigalls de Catalunya.
Genets de Sant Antoni, amb el penó de Sant Antoni i escorta
Carruatge amb la figura de Sant Antoni
Cavalls representants de les colles de Sant Medir
Cavalls muntats d’honor del Bicentenari
Carruatge oficial dels Tres Tombs de Sant Antoni
Quatre carruatges oficials de les entitats organitzadores amb els seus penons i banderes (Germandat de Sant Antoni Abat, l’Associació de Veïns de Sant Antoni, Sant Antoni Comerç i l’Arca de Noè)
Carruatges dels banderers infantils
Carruatges de partits polítics
Carruatge representant de les colles de Sant Medir
Carruatges representants d’entitats amb persones amb discapacitat
Carruatge representant dels 125 anys del Reial Club Deportiu Espanyol
Carruatge representant de Good Bites – Fundació Vicente Ferrer
Carruatge representant de l’Associació Distonia Catalunya
Carro petit amb queviures per a l’associació De veí a veí
Carruatges urbans: carrossa dels serveis funeraris, carruatge berlina d’acompanyament i carruatges de neteja i serveis de la ciutat
Carruatges d’agència i de pagès en representació dels Tres Tombs
Carruatge dels serveis veterinaris
Genets participants muntats a cavall
Vehicles de neteja, de producció i tancament
GUIA COGNITIVAMENT ACCESSIBLE. Recomanacions per seguir la Cavalcada.
Clica aquí i recorda les desfilades d'altres anys!
ALTRES ACTIVITATS
Dissabte, 11 de gener
Pregó del Bicentenari dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona, de la XXVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs i nominació de Barcelona com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya
Espai: Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona
Horari: 18.00 h
S’hi podrà accedir només amb invitació
11, 12, 18 i 19 de gener
Portes obertes a la Col·lecció de Carrosses Fúnebres
Tornen les jornades de portes obertes a la Col·lecció de Carrosses Fúnebres de la ciutat, ubicada al Cementiri de Montjuïc. Allà trobareu un nombre important de carruatges que fa que sigui única a Europa, i constitueix un valuós patrimoni artístic i cultural de Barcelona.
Espai: Col·lecció de Carrosses Fúnebres (carrer de la Mare de Déu de Port, 56)
Horari: de 10 a 14 h
Entrada lliure, aforament limitat
Del 14 al 17 de gener
Recollida d’aliments per a l’ONG De veí a veí
Com els darrers anys, l’organització de la festa dels Tres Tombs col·labora amb l’ONG De veí a veí tot instal·lant un carro de mercaderies dins el mercat de Sant Antoni. La idea és que, de dimarts a divendres, tothom qui ho vulgui dipositi queviures al carruatge, que aniran destinats a l’ONG del barri de Sant Antoni.
El carro s’incorporarà a la Cavalcada del Bicentenari dels Tres Tombs de Barcelona amb tots els aliments, i finalment tornarà al barri per lliurar els productes recollits a l’ONG.
Espai: Mercat de Sant Antoni (carrer del Comte d’Urgell, 1).
Horari: de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h.
Banderers infantils de Sant Antoni
Per assegurar la continuïtat de la festa de Sant Antoni, cal implicar-hi els infants, tot explicant-los bé el significat de la celebració. Per això, ja fa anys que la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona ha impulsat la figura del banderer infantil. Enguany, es faran xerrades amb infants de diverses escoles del barri de Sant Antoni.
Dijous, 16 de gener
Xerrada: “Com se celebra Sant Antoni a Catalunya? Els Tres Tombs a Vilanova i la Geltrú, Igualada i Barcelona”
Hi participen: Jordi Cubillos, estudiós de la cultura popular, qui ha publicat estudis i articles en llibres i revistes i ha estat molt relacionat amb la festa dels Tres Tombs; Montserrat Argelich, presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada; Andreu Bernadàs, president de la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona; i Xavier Cordomí, president de l'Associació de Festes de la Plaça Nova.
Espai: La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2).
Horari: 19.30 h
Entrada lliure, aforament limitat
Del 10 al 26 de gener
Visita a Can Fontanet
Coneixeu Can Fontanet? És un antic estable per a cavalls que actualment acull el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs de Sant Andreu. Aquí podreu conèixer els orígens i consolidació d’aquesta festa i visualitzar l’empremta rural del nostre passat. Hi trobareu tallers, exposició de carros, mostra de guarniments i projecció d’audiovisuals, que constitueixen el contingut de l’espai. Aquest manté la seva personalitat amb l’edifici de façana modernista del carrer de Parellada que, antigament, s’utilitzava per a l’entrada i sortida de carros i cavalls de la fàbrica Fabra i Coats.
Dates: de dimarts a diumenge
Horari: de 10 a 14 h
Espai: carrer de Sant Adrià, 20 (Fabra i Coats)
S’hi poden concertar visites trucant al telèfon 932 777 012 o enviant un correu electrònic a reserves@canfontanet.cat
Dissabte, 11 de gener
Els Tres Tombs Infernals 2025
De la llegenda de sant Antoni, n’hi ha moltes versions. Una de les més originals és la que representa la colla de diables La Satànica de Sant Andreu: Els Tres Tombs Infernals.
Un espectacle de teatre al carrer on es barreja el mite, la pirotècnia, la música, la llum, el correfoc i que serveix per representar les temptacions de Satanàs a sant Antoni, tot barrejant elements tradicionals amb la crítica social del dia a dia. El poder, el mam i el sexe seran les eines que farà servir el Malèfic, ajudat per les seves Fúries, i el sant resistirà gràcies a la seva integritat i a l’ajuda de sant Miquel.
El guió bàsic és sempre el mateix, però l’escenari va variant any rere any, ja que el Bé i el Mal estan per tot arreu. Però, podria ser que aquesta 33a edició ens portés alguna sorpresa més enllà de l’escenografia?
Espai: plaça de Can Fabra
Horari: 20.30 h
PRÒXIMAMENT - Programa complet dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar 2025
Diumenge, 12 de gener
Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar
El passat agrícola del barri de Sant Andreu de Palomar es fa evident durant la desfilada dels Tres Tombs. És la primera de les dues que es fan a la ciutat, i hi trobareu la Secció Muntada de la Guàrdia Urbana, banda de música, cavalls, genets, amazones i tota mena de carruatges: calesses, berlines, tartanes, faetons, breaks, el Carro de Carrera, carros de traginer... En arribar al passeig de Fabra i Puig, la cavalcada fa tres tombs entre el carrer Gran de Sant Andreu i el de Concepció Arenal.
Com a activitat paral·lela, per quart any consecutiu, podreu gaudir de la trobada d'Urban Sketchers Barcelona, els quals dibuixaran la preparació de la festa dins el recinte Fabra i Coats.
Horaris:
10 h: trobada dels Urban Sketchers Barcelona i concentració al recinte de la Fabra i Coats
11.45 h: sortida
12 h: benedicció
Recorregut: carrer de sant Adrià, carrer del Segre, passeig de Torras i Bages (fins al carrer de Valentí Iglésias), passeig de Torras i Bages, carrer del Segre, carrer de Virgili, rambla de l’Onze de Setembre i passeig de Fabra i Puig (Tres Tombs entre el carrer Gran de Sant Andreu i el de Concepció Arenal).
Espais reservats per a persones amb discapacitat: passeig de Fabra i Puig (a l’altura del carrer de Neopàtria) i passeig de Torras i Bages (a l’altura del carrer de Santa Marta).
Composició de la cavalcada:
Cada any, el cicle festiu de Sant Antoni inclou la inauguració del Tradicionàrius, el festival de música folk més gran del país.
Enguany, les activitats s’allargaran fins a l’11 d’abril. La inauguració inclourà una cercavila prèvia a càrrec de Kabum i el col·lectiu Guirigall, que s’iniciarà a les 21 h des de la plaça de la Vila i acabarà al Centre Artesà Tradicionàrius. Tot seguit, a les 22 h, tindrà lloc el concert “MAR MUR, 15 anys”.
Divendres, 10 de gener
Inauguració de la 38a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius
Espai: Centre Artesà Tradicionàrius, CAT (plaça d’Anna Frank, s/n)
Horari: 21 h, des de la plaça de la Vila de Gràcia
Preu del concert (taquilla): 12 €
Trobareu la programació completa del festival a: www.tradicionarius.cat
La plaça del Mercat del Clot serà el punt neuràlgic de la Porkada Clot, i durant tot el dia fins entrada la nit, s'hi podrà tastar unes fantàstiques tapes i gaudir de les activitats que hi ha programades.
Dissabte, 18 de gener
Horaris:
11 h. Tallers per a infants a la plaça del Mercat del Clot
11 h. Cercavila de cultura popular amb la participació de: Ball de Bastons del Clot, gegants del Clot, tabalers dels Diables del Clot i el Pork del Clot. Des del carrer de Rogent amb Rosselló fins a la plaça del Mercat del Clot
12 h. Mostra de cultura popular a la plaça del Mercat del Clot
12.30 h. El “Vermut musical més Pork” amb la col·laboració de Northern Clot, a la plaça del Mercat del Clot
14 h. Dinar popular “Pork al plat”, a la plaça del Mercat del Clot
17 h. Tarda de música, tapes i foc. A la plaça del Mercat del Clot, amb la música dels PD’s de Northern Clot
18 h. Porkatapes. Recorregut pel barri amb parades als bars que hi participen, on es podrà degustar unes magnífiques tapes. Amb el Pork del Clot i la Banda Patilla
20 h. Correfoc. Des de la plaça del Mercat del Clot. Amb la participació del Pilós dels Diables de Rubí i el Pork del Clot
Dissabte, 18 de gener
Pregó de Festa Major
Horari: 11 h
Espai: Jardinets de l’Alguer
Cercavila d’Inici de la Festa Major de Sant Antoni
Recorregut: Jardinets de l'Alguer, carrer de Calàbria, Gran Via, Comte Borrell, Tamarit i Jardinets de l'Alguer
Horari: 11.30 h
Diumenge, 19 de gener
Galejada de colles trabucaires
Recorregut: plaça de Conxa Pérez, carrer de Tamarit, carrer d’Entença, avinguda Mistral i Jardinets de l’Alguer
Horari: 10 h
Matí Cultural
Horari: d’11 a 14 h
Espai: Carrer del Comte Borrell amb Parlament
5è aniversari de l’Espurna
Horari: d’11 a 17 h
Espai: Jardinets de l’Alguer
Ballada de sardanes
Amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
Horari: d’11.30 a 14.30 h
Espai: plaça de Conxa Pérez
Taller i mostra de ball de bastons
Horari: 12 h
Espai: Jardinets de l’Alguer
Cantada d’havaneres i cremat
Horari: 19 h
Espai: envelat de la festa major (consulta a fmsantantoni.com)
Del 20 al 24 de gener
Mostra de gegants de Sant Antoni
Horari: de 9.30 a 19 h
Espai: Escola Pia Sant Antoni (ronda de Sant Pau, 72)
Divendres, 24 de gener
Foguerons i ball de bot
Horari: 20 h
Espai: Avinguda Mistral amb carrer de l’Entença
Nit de foc i tradició
Horari: 20.30 h
Espai: carrer de Calàbria amb avinguda Mistral
Dissabte, 25 de gener
Trobada de percussió solidària
Activitat itinerant. Lluïment final a les 12 h als Jardinets de l’Alguer
Horari: de 10 a 12 h
Trobada de puntaires
Espai: envelat de la festa major (consulta a fmsantantoni.com)
Horari: d’11 a 13 h
Recorregut històric per Sant Antoni
Inici a Calàbria 66 (carrer de Calàbria, 66)
Horari: 12 h
Tarda de ballades dels Gegants de Sant Antoni al Mercat
Els Gegants de Sant Antoni i els de les Colònies Jordi Turull ballen davant del Mercat sota la llum del fanal del Tonet!
Horari: 18 h
Espai: plaça de Conxa Pérez
Versots i tabalada infernal infantil
Horari: 18 h
Espai: Jardinets de l’Alguer
Correfoc infantil
Recorregut: avinguda Mistral, carrer de Rocafort, carrer de Floridablanca, carrer de Viladomat, carrer de Manso, carrer de Comte Borrell i plaça de Conxa Pérez
Horari: de 19 a 21 h
Diumenge, 26 de gener
Seguici de Sant Antoni
Recorregut: ronda de Sant Antoni, carrer d’Urgell, carrer de Tamarit i Jardinets de l’Alguer
Horari: 11.30 h
Tabalada infernal
Horari: 19 h
Espai: Jardinets de l’Alguer
Versots diabòlics
Horari: 19.45 h
Espai: Jardinets de l’Alguer
Correfoc
Recorregut: Jardinets de l’Alguer, carrer de Calàbria, carrer de Floridablanca, carrer de Villarroel, carrer de Tamarit i Jardinets de l’Alguer.
Informació actualitzada a fmsantantoni.com
Horari: 20.15 h
Per a més informació, podeu descarregar el programa complet aquí o consultar el web de la Festa Major de Sant Antoni.
Els Foguerons de Sa Pobla a Gràcia tornaran a cremar el dissabte 25 de gener en diversos espais del barri. També s'han programat diferents activitats per apropar-nos a la cultura mallorquina.
L’últim cap de setmana de gener Gràcia celebra la tradició dels Foguerons de Sa Pobla, una festa mallorquina que va arribar a la Vila de Gràcia gràcies a un pare que la volia transmetre als seus fills. La festa és un veritable espectacle, on els foguerons, els xeremiers de flabiols, les ximbombes, els glossadors i cantadors, són els protagonistes. A més, cada any és punt de trobada de mallorquins i mallorquines, graciencs i gracienques.
Ja fa tres dècades que el darrer cap de setmana de gener els carrers i les places de l’antiga Vila de Gràcia s’omplen de foguerons que s’han acabat convertint en la festa major d’hivern oficiosa de Gràcia.
Els dies anteriors se celebren diverses activitats, que es poden consultar aquí (PRÒXIMAMENT).
PRÒXIMAMENT - Tot el programa dels Foguerons 2025 aquí.
El Dimoni ha raptat sant Antoni i l'ha fet presoner!
Ajudeu en Tonet i l'Antònia a descobrir com poden salvar-lo tot endinsant-vos en les activitats del cicle festiu de Sant Antoni.
No us ho perdeu!
Per millorar la teva experiència, un cop hagis clicat,
gira el teu terminal en horitzontal.