Tres Tombs de Barcelona

 

Amb el començament de l’any, els carruatges i el foc festiu omplen els carrers d’arreu. Comença el cicle festiu de Sant Antoni, una data assenyalada en vermell als calendaris de la majoria de poblacions per la gran quantitat d'activitats que se celebren: els Tres Tombs, les festes d’hivern, els Foguerons, les santantonades...

A Barcelona fa gairebé dos segles que fem la desfilada dels Tres Tombs i, amb el pas dels anys, hem arribat a crear desenes d’activitats entorn de la festa de Sant Antoni: els Tres Tombs Infernals i els Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar, la festa major del barri de Sant Antoni, la Porkada del Clot, els Foguerons de sa Pobla a Gràcia i, evidentment, els Tres Tombs de la ciutat. S'hi afegeix un dels festivals de música folk més destacats de les nostres contrades: el Tradicionàrius, que sempre comença aquests dies. Totes aquestes activitats configuren el Cicle Festiu de Sant Antoni, una de les festes més transversals de la ciutat.

I enguany, malgrat tot, tornem a celebrar la festa. Una festa molt diferent de l'habitual, però igualment sentida. Hi haurà foc, música, carruatges, dimonis, rondalles i, fins i tot, un joc interactiu. Però tot haurà d’adequar-se a les mesures de seguretat que es marquin en cada moment. Sí que és cert que hi ha activitats que s’han ajornat, com el gruix de la festa major de Sant Antoni (que es farà del 2 a l’11 de juliol), d’altres que encara no se sap si es podran fer ni en quin format, com la Porkada del Clot, i algunes altres que no s’han pogut programar, com ara les desfilades dels Tres Tombs.

Però no patiu perquè la festa és viva i té la capacitat de reconvertir-se. Llegiu bé el programa i veureu com els Foguerons es reinventen, els Tres Tombs Infernals es virtualitzen, els Tres Tombs de Barcelona mantenen l’esperit i el Tradicionàrius torna a ressonar al CAT.

De segur que hi ha algun acte preparat per a vosaltres. Esteu preparats per a descobrir-lo?

Divendres, 15 de gener

Inauguració de la 34a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius

Cada any, el cicle festiu de Sant Antoni inclou la inauguració del Tradicionàrius, el festival de música folk més gran del país. En aquest any extraordinari, les activitats s’allargaran fins al divendres 26 de març, tant amb actes presencials com virtuals.

La inauguració començarà amb el Ball d’Homenatge a càrrec de la dansaire Blanca Mostaza, amb l’acompanyament del flabiolaire Pau Benítez. L’acte es podrà seguir presencialment a la plaça d’Anna Frank, i virtualment al compte d’Instagram del Tradicionàrius. A més, al vestíbul del Centre Artesà Tradicionàrius s’hi podrà visitar l’exposició ‘Almanac del cordill, 20 anys’.

Tot seguit, es farà el concert inaugural, que és una revisió del disc 'Almanac', el primer compacte de l’històric grup la Murga, que pretén portar cançons i melodies tradicionals cap a un espai de dignificació, experimentació, risc, respecte i divulgació. Hi intervindran músics veterans, com ara Eduard Casals, Sergi Vergés, Jordi Macaya, Saki Guillem, Eliseo Parra i Jordi Fàbregas; al costat d’uns altres de més novells: Cati Plana, Jordi Barbet ‘Kami’, Iu Boixades i Roger Andorrà.

Espai: Centre Artesà Tradicionàrius, CAT (plaça d’Anna Frank, s/n)

Horari: 19.30 h: Ball d’Homenatge; 19.45 h: obertura de l’exposició; 20.15 h: concert ‘Almanac, 40 anys’

Preu del concert: taquilla, 12 euros; anticipada, 10 euros; Amics del CAT, 6 euros.

El festival de folk Tradicionàrius s’allargarà fins al 26 de març. En trobareu la programació completa a: www.tradicionarius.cat

Del 8 al 30 de gener

VISITA A CAN FONTANET!

Heu estat mai on es guarden els carruatges dels Tres Tombs? Al barri de Sant Andreu hi trobareu el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs - Can Fontanet, un espai adequat per a guardar el patrimoni d’aquesta festa i explicar-ne la història. És a les antigues quadres que formaven part de la fàbrica de Can Fabra i, d’ençà del 2012, ha esdevingut el centre de referència per a l’estudi dels Tres Tombs.

Dates: De dimarts a diumenge

Horari: De 10 a 14 h

Espai: Carrer de Sant Adrià, 20

S'hi poden concertar visites trucant al telèfon 93 360 33 26 o enviant un correu electrònic a reserves@canfontanet.cat

 

Del 9 al 23 de gener

ELS TRES TOMBS INFERNALS DE SANT ANDREU DE PALOMAR

Cada any la colla de diables la Satànica de Sant Andreu organitza una representació singular de la llegenda de sant Antoni: els Tres Tombs Infernals. És una barreja d'espectacle teatral i correfoc, fent tres tombs al barri. És així que ja fa més de vint-i-cinc anys que l’entitat explica com Satanàs va temptar sant Antoni amb plaers molt terrenals: el poder, la beguda i el sexe. Però enguany no hi podrà haver representació i per això s’han empescat dues propostes ben atractives per a fer arribar la llegenda de sant Antoni a tot el barri.

Els Tres Tombs Infernals Escàpols

Us agraden els jocs de pistes? La Satànica de Sant Andreu ha organitzat un joc per algunes de les botigues del barri, en què s’hauran de resoldre enigmes o fer accions diverses. Cada vegada que se superi una prova, es rebrà una clau i, havent aconseguit totes les claus, s’obtindrà un petit premi. Els comerços col·laboradors tindran algun element de l’obra dels Tres Tombs Infernals a l’aparador, a més d'un cartell amb un codi QR des d’on es podran consultar les instruccions per a jugar-hi.

Dates: De l'11 al 23 de gener

Espai: Barri de Sant Andreu de Palomar

Els Tres Tombs Infernals Virals

En aquesta edició tan atípica de la festa de Sant Antoni, la Satànica ha decidit d'explicar la llegenda de sant Antoni i el dimoni amb un vídeo molt original. En aquest enregistrament es representa una videotrucada entre els personatges principals de l’obra, amb Satanàs intentant de temptar el sant. A més, el muntatge inclou imatges d’anys anteriors, que volen fer reviure l’essència de l’acte.

El vídeo es podrà veure al canal de Youtube de la Satànica de Sant Andreu. També a les xarxes socials de la Satànica i del Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu ‘Can Galta Cremat’.

Dates: A partir del 9 de gener a les 20.30 h

Espai: Youtube: La Satànica

Instagram: @lasatanicasantandreu i @cmcpsa_cangalta_cremat

Facebook: @lasatanica i @cmcpsa

Programa complet dels Tres Tombs de Sant Andreu de Palomar 2021

L'evolució de la pandèmia de la Covid-19 les darreres setmanes ha portat a l'ajornament de la celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona, que se celebren al barri de Sant Antoni d'ençà de l'any 1826.

La festa estava preparada per a poder-se celebrar en una versió compatible amb la situació actual, amb exposicions, xerrades i actes amb aforament limitat. Tot i així, des de la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona (formada per l'Arca de Noè, l'Ass. de Veïns de Sant Antoni, la Germandat de Sant Antoni i Sant Antoni Comerç) s'ha vist la necessitat de canviar les dates de les activitats. Aprofitant que la Festa Major de Sant Antoni ja va ser ajornada per al mes de juliol, la Federació ha cregut convenient que les noves dates dels Tres Tombs coincideixin, un any més, amb la gran celebració del barri.

Per tant, si la situació ho permet, les activitats previstes pels Tres Tombs de Sant Antoni se celebraran del 2 a l'11 de juliol en un format semblant al que estava planificat per aquesta setmana. No obstant, les altres activitats del Cicle Festiu de Sant Antoni continuen en marxa i fins al 30 de gener es podrà gaudir dels actes dels Tres Tombs Infernals, dels Foguerons de Gràcia, del Tradicionàrius i visitar Can Fontanet.

Tot i que s'hi va incorporar fa poc, la Porkada del Clot ja s’ha fet un lloc al cicle festiu de Sant Antoni. Al llarg del matí hi ha actes populars i a la tarda música, tapes i foc. Cada any la festa acaba amb un correfoc amb peces d’imatgeria que representen animals de raça porcina, com el Pork del Clot.

Enguany no podrem gaudir de la Porkada, però la recordem amb un vídeo d'altres anys. Clica aquí i descobreix-la!

Divendres, 15 de gener

Inauguració de l’exposició ‘Cartells de sa Pobla a Gràcia’

En els vint-i-nou anys que ja fa que dura la tradició dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia, s’ha fet un bon reguitzell de cartells per a anunciar-los. Si els voleu veure tots junts, visiteu aquesta mostra que es farà a la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia!

Dates: del 15 de gener al 2 de febrer

Espai: Espai Albert Musons (carrer de l’Alzina, 9)

Horari: de dilluns a dijous, de 16 a 20 h; divendres, de 10 a 13.30 h

Entrada lliure

Dijous, 28 de gener

Presentació del llibre ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’

Enguany el CAT presenta el llibre ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, basat en les anotacions manuscrites del folklorista Rafel Ginard. El treball ha anat a cura d’Andreu Ramis i Miquel Sbert. Tot plegat forma part d’un projecte de la Fundació Mallorca Literària en coedició amb Saïm Edicions.

Espai: Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n)

Horari: 18 h

Entrada lliure amb reserva prèvia

  

Concert ‘Llavors de fonoll’

Aquest recital parteix de les anotacions de Rafel Ginard en el seu ‘Calendari Folklòric’ i esdevé un diàleg entre la tradició oral dels anys cinquanta del segle XX i la llengua esmolada dels joves glosadors del segle XXI. Hi prenen part Natàlia Tascón, Carles Seguí i Miquel Àngel Adrover, en un espectacle interactiu que implica el públic assistent en l’experiència d’explorar aquestes terres esquitxades de llavors aromàtiques.

Espai: Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n)

Horari: 19 h

Entrada lliure amb reserva prèvia

 

‘Oda a la sobrassada’ i glosada

La gastronomia i la música són dues maneres excel·lents d’aprofundir en una cultura. És per això que la vetllada es clourà amb la clàssica ‘Oda a la sobrassada’ i una petita glosada.

Espai: Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n)

Horari: 20 h

Entrada lliure amb reserva prèvia

 

Divendres, 29 de gener

Conferència: ‘El patrimoni cultural immaterial. Una visió des de les Illes’

Aquest col·loqui anirà a càrrec d’Andreu Ramis, president del Consell Assessor de Cultura Popular de les Illes.

Espai: la Violeta de Gràcia (carrer de Maspons, 6)

Horari: 18.15 h

Entrada lliure. Capacitat limitada

 

Presentació del disc ‘Arasíquesí’, de Biel Majoral

El cantant Biel Majoral publica el seu quart disc tot sol, un cant a la llibertat que porta per títol ‘Arasíquesí’. En aquest compacte, el seu repertori experimenta la tradició, tot reinventant tonades i clàssics. L’artista escolta la terra i hi manté un apassionat idil·li que li dóna la complicitat emocional i intel·lectual necessàries per a formular respostes a les preguntes més difícils. En el concert hi intervindran nombrosos músics i un conjunt instrumental de luxe, amb guitarres, clarinets, oboè, flauta, bombardí, trombó, violí, contrabaix, piano, baix i percussions. 

Espai: Centre Artesà Tradicionàrius (CAT, plaça d’Anna Frank, s/n)

Horari: 20 h

Preu del concert: taquilla, 15 euros; anticipada, 12 euros

Dissabte, 30 de gener

Titelles tradicionals mallorquins

Les ‘teresetes’ són els titelles tradicionals mallorquins i ja ha esdevingut una tradició que cada any se’n faci una funció a Gràcia. Enguany la companyia Binixiflat, de Gabriel Porcel, representarà l’obra ‘En Pere de sa plaça’.

Espai: Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia (carrer de Maspons, 6)

Horari: 12 h

Preu de l’obra: 5 euros

Capacitat limitada. Es recomana reservar plaça enviant un correu a administracio@lavioleta.cat

El Dimoni ha raptat sant Antoni i l'ha fet presoner!

Ajudeu en Tonet i l'Antònia a descobrir com poden salvar-lo tot endinsant-vos en les activitats del cicle festiu de Sant Antoni.

No us ho perdeu!

 

Per veure el joc al teu telèfon, clica aquí.

 

Per millorar la teva experiència, un cop hagis clicat,
gira el teu terminal en horitzontal.