Gegants del carrer del Vallespir

Fitxa tècnica

Descripció

Tomeu Vall

Construït el 1992 per la
Comissió de Festes del carrer del Vallespir

Descripció

Laia Espir

Construida el 1992 per la
Comissió de Festes del carrer del Vallespir

L’any 1992 la Comissió de Festes del carrer del Vallespir va decidir de fer una parella de gegants a partir de dos capgrossos comprats a El Ingenio. Els artesans de la festa del carrer els van fer uns cavallets i dels vestits se n’encarregaren els membres de la Comissió. Dos anys més tard, el 1994, les figures van ser reformades per l’imatger Toni Mujal.

Les figures són un homenatge al comerç de proximitat del barri i per això s’inspiren en dues persones reals: el cansalader Joan Vidal i la peixatera Núria Rius. Així i tot, van ser batejats amb els noms de Laia Espir i Tomeu Vall, en honor del patró del barri de Sants, Sant Bartomeu.

Des del seu naixement, el Tomeu i la Laia participaven en la cercavila de la festa major i en la Cavalcada de Reis de Sants - les Corts. Però de fer-los ballar, sempre se n’encarregaven els geganters de l’Associació d’Amics dels Gegants Ramon i Lola, perquè la parella no va tenir mai un grup de portadors estable.

L’any 2013 la Comissió de Festes va cedir el manteniment i la salvaguarda dels gegants a l’Associació d’Amics dels Gegants Ramon i Lola del Raval. Per això, d’aleshores ençà la parella es pot veure exposada a la Casa dels Entremesos.