Nans del Poble-sec

Fitxa tècnica

Descripció

Aquilino

Construït el 2014 per
Jordi Grau

 • Alçada

  1.34
  m.
 • Pes

  10.00
  kg.

Descripció

Palmira

Construïda el 2017 per Jordi Grau

 • Alçada

  1.34
  m.
 • Pes

  10.00
  kg.

L’Aquilino i la Palmira són una parella de nans que pertanyen a la colla de geganters del Poble-sec. Com més peces de la seva família, presenten la particularitat de tenir dues cares: per l'una banda representen oficis tradicionals del barri i per l’altra representen una personificació del fum de la famosa central elèctrica la Canadenca, tot un símbol al barri. Tot i que ja fa molts anys que va tancar, el record de la Barcelona Traction, Light and Power Company Limited encara es manté molt viu al Poble-sec i les seves tres xemeneies han esdevingut un dels elements més distintius del barri. 

L’Aquilino és un escura-xemeneies que vol ser un homenatge als obrers que van treballar a les fàbriques del Poble-sec, molt especialment a aquells qui feien les feines més dures i poc valorades. Rep el nom d’Aquilino perquè representa un immigrant vingut a Barcelona des d’Espanya en cerca d’una oportunitat de futur. La Palmira és una modista de les que treballaven confeccionant vestits per als nombrosos espectacles que es feien als teatres i cabarets de l’avinguda del Paral·lel.

Tots dos nans són obra de Jordi Grau, del taller el Drac Petit de Terrassa, i s’inspiren en un disseny de Xantal Grau. Són confeccionats expressament perquè els puguin portar tant els membres més petits de la colla en format de nan com els minyons adolescents en la versió de xemeneia. L’Aquilino el van presentar la tardor del 2014, en el decurs de la mostra de cultura popular del districte de Sants-Montjuïc ‘Fes-te al carrer’. I la Palmira va néixer l’any 2017 i va sortir per primera vegada pel centenari de la Societat Coral la Palma Moderna del Poble-sec.