Els Gegants Petits del Pi celebren 350 anys envoltats d’altres gegants petits singulars

Enguany els Gegants petits del Pi celebren els 350 anys de la seva primera referència històrica amb un seguit d’actes, exposicions, marxandatge i sorpreses que omplen tot l’any 2019. El moment més esperat d’aquest aniversari serà el dissabte 8 de juny, quan es farà la Mostra de Gegants Petits i Gegantons Emblemàtics de Catalunya. La jornada començarà a partir les 10.00 amb l’obertura de portes del Palau de la Virreina, ja que durant el matí s’hi podran veure exposades les peces convidades. Es tracta de les quatre parelles de gegantons o gegants petits de Catalunya que comparteixen el model del Pi. Això vol dir que van associades a una altra parella de gegants més grossos i, a més, són de mig cos.

Les parelles convidades són els gegants Vitxets de Reus, els Americanos o Cubanitos de Sitges, els Negritos de Tarragona i en Lladrefaves i la Gegantona de Valls. També hi seran els amfitrions, els Gegants Petits del Pi, que preparen una sorpresa ben especial. Tots ells es trobaran exposats a l’entrada del Palau.

Un dels trets més característics dels gegantons més antics és el fet de deixar entreveure les cames del portador, amb la qual cosa les figures guanyaven agilitat i realisme. En el cas dels del Pi, hi ha constància a l’arxiu de Santa Maria del Pi de la compra de pantalons pel gegant xic.

El mateix dia 8 al migdia es farà una taula rodona a l’espai 4 del Palau de la Virreina titulada ‘Els gegants petits a la festa’ amb ponents de les quatre ciutats convidades. Es tracta d’una oportunitat molt bona per conèixer les peculiaritats i el paper dels gegants petits, unes figures sovint oblidades i que paradoxalment solen ser les més singulars.

A les 17.00 començarà la cercavila des del Palau de la Virreina per la Rambla, Portaferrissa, plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, Santa Eulàlia, Banys Nous, Boqueria, Cardenal Casañas, plaça del Pi i plaça de Sant Josep Oriol. Un cop a plaça, tots els convidats faran els seus balls propis i es donarà per finalitzada la diada.