El refugi de Lluís Companys a Horta-Guinardó durant la Guerra Civil

El Palau de les Heures va ser la residència secreta del president de la Generalitat en els anys del conflicte. Amaga una història de venjança entre bàndols i té un refugi antiaeri. També disposa d’uns jardins concebuts per competir amb els d’altres finques famoses a la zona. 

Aquest chateau francès situat a la falda de la serra de Collserola té al darrere una història curiosa de la Guerra Civil. El va construir l’any 1884 la família Gallart, uns empresaris catalans que van fer fortuna a Puerto Rico i que van donar suport al general Franco durant el conflicte. Quan van abandonar-lo, en esclatar la guerra, la Generalitat va requisar l’edifici i el va utilitzar com a residència secreta del president Lluís Companys.

Disposat a sacrificar la casa per ajudar el règim

El propietari del palau, Josep Gallart i Folch, explica a les seves memòries que va fer arribar una foto aèria de la finca a l’aviació franquista perquè la bombardegés. Finalment l’atac no es va produir, però les tropes republicanes ja havien construït un refugi antiaeri per protegir el president. Actualment el Palau de les Heures està integrat al Campus Mundet, de la Universitat de Barcelona.