L’Esbart Català de Dansaires celebra 110 anys amb 110 fotografies

L’esbart degà de la ciutat, l’Esbart Català de Dansaires, arriba a 111 anys de vida, amb una exposició que conté 110 imatges per a repassar els 110 anys que l’entitat va fer l’any passat. En fou el primer president el folklorista Aureli Capmany, que va dur a terme una gran tasca d’estudi de les danses populars, juntament amb Rafael Tudó. Dels orígens ençà, l’esbart es dedica a compilar, estudiar i divulgar la dansa tradicional catalana i més matèries relacionades directament amb els balls i els costums populars. Amb aquest propòsit, organitza actes cívics, esportius i culturals, o bé hi participa. A més, va crear l’Arxiu i la Biblioteca de Dansa Tradicional Catalana, tots dos de consulta pública.

L’Arxiu de Dansa Tradicional Catalana començà a formar-se l’any 1941 –per bé que el projecte inicial era del 1910– amb tota mena de documents sobre dansa tradicional catalana: manuscrits, treballs de camp, fotografies, dibuixos coreogràfics, notes de premsa, fulls volants, programes, etc.

Per una altra banda, la Biblioteca aplega, del 1926 fins avui, documents i publicacions en format imprès i també enregistraments sonors i videogràfics. Aquesta biblioteca fou una iniciativa de l’eminent folklorista Joan Amades, que llavors presidia l’entitat.

A més, l’esbart ha aplegat un vestuari molt divers per tal de ser fidel a l’època i a la condició que representen els balladors, basat en models que van de mitjan segle XVIII a final del XIX.

L’any 2010 l’Esbart Català de Dansaires va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 2012 va ser guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona, en la secció de cultura popular, pel projecte ‘Apel·les Mestres, artista complet i home polièdric’.

Les imatges de l’exposició procedeixen de l’arxiu fotogràfic de l’entitat i mostren les activitats més destacades de l’esbart, del 1908 al 2018. S’hi podran veure ballades, espectacles, conferències, commemoracions, celebracions i més actes.

L’exposició es pot visitar des del dimecres 16 d’octubre. S’inaugurarà el dijous 24 d’octubre a les 20 h a la sala d’actes de la Casa dels Entremesos de Barcelona i es podrà visitar fins al dia 24 de novembre.