1932: quan la Patum va baixar a Barcelona

Ja fa uns quants anys que el Patronat de la Patum de Berga va recuperar una colla de fotografies precioses sobre la mostra que es va fer l’any 1932 a Barcelona. En les imatges, que van arribar a ser portada de La Vanguardia, hi surten les comparses que habitualment participen en la festa: els gegants nous, la guita, l’àliga, els nans, els diables, la comparsa de turcs i cavallets i el tabal. Tal com explica l’etnòleg Salvador Palomar al seu bloc, va ser la primera Patum completa que es va fer fora de Berga.

Fou entre el 22 i el 23 de juny al Poble Espanyol i va ser subvencionada per la Junta de Museus. Palomar detalla els actes que se’n van fer: el primer dia es va fer una representació privada amb la presència de les autoritats i l’endemà els salts es van repetir per al públic general. A tall de prèvia, també se sap que Joan Amades va fer una conferència sobre els orígens històrics i l’evolució de la festa. D’aquesta conferència amb les teories del folklorista, se’n va fer un llibre, publicat aquell mateix any.

Però l’any 1932 no va ser la primera vegada que una comparsa de la Patum es desplaçava a Barcelona: els Gegants Nous de la Patum van ser al mític concurs de gegants, nans i monstres típics que es va fer per les festes de la Mercè del 1902. En aquella ocasió es va voler solemnitzar la festa major de Barcelona convidant a participar-hi a diversos elements tradicionals de tot el país. Els gegants berguedans foren immortalitzats en una fotografia on es veuen envoltats pels portadors.

A més, les comparses de la Patum van tornar a Barcelona el 1936, el 1942 i el 1951 per celebrar-hi la festa de Corpus tal com es fa a Berga. Tot i que el 1951 va ser l’últim any que els elements festius van visitar Barcelona, la comparseria va continuar voltant per més poblacions del país fins al 1979. En aquell moment els berguedans van decidir que la Patum no tornaria a sortir més de Berga i que qui la volgués conèixer hauria d’anar a veure-la en viu per Corpus a la capital del Berguedà.