Els 8 cants de la Sibil·la que es fan enguany a Barcelona

Cada nit de Nadal, a Barcelona, s’hi pot veure el cant de la Sibil·la. Aquesta peça medieval de teatre religiós, Patrimoni Immaterial de la Humanitat, té una durada de cinc minuts i es representa ben bé abans de la missa del Gall. A Barcelona es va recuperar el 1983 a l’església de Santa Maria del Mar i any rere any, la xifra no para de créixer. En total, la nit de Nadal a Barcelona se’n podran sentir set i un, el de la parròquia de Sant Ramon de Penyafort, es farà el dia 21.

La Sibil·la és una endevinadora provinent del món pagà que amb el seu cant pronostica l’arribada del Messies i una terrible fi del món. La cançó, que sol ser interpretada ‘a cappella’, es basa en una melodia d’origen mossàrab i va ser traduïda al català al segle XIII. En les versions més tradicionals, la representació és protagonitzada per un nen o una dona vestits amb mantell de seda i una espasa a la mà.

El cant era un costum força estès per tota l’Europa medieval i va anar desapareixent al segle XVI, arran de les disposicions del concili de Trento, que el consideraven un ritual pagà. Només es va conservar intacte a Mallorca, on el 2010 va ser declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. L’interès pel Cant de la Sibil·la a Catalunya va renéixer al segle XIX, gràcies a alguns folkloristes, i de mica en mica s’ha anat recuperant.

Basílica de Santa Maria del Mar. Hora: 23 h. Adreça: Plaça de Santa Maria, 1
Amb la coral Sinera i la soprano Àngels Graells. La representació més veterana de la ciutat, que es fa des del 1983. En el decurs de l’acte es recitaran poemes de Nadal, es representarà el cant i a la mitjanit començarà l’ofici.

Basílica de Santa Maria del Pi. Hora: 23.55 h. Adreça: Plaça del Pi, 7
Ara fa uns anys la basílica del Pi va recuperar aquesta tradició, que l’església té documentada des del segle XVI. L’interpreta la cantant Mariona Sagarra acompanyada per l’organista Joan Cabot.

Catedral de Barcelona. Hora: 23.30 h. Adreça: Pla de la Seu, 3
Amb el cor de cambra titular del temple, el Francesc Valls i cant de la Sibil·la a càrrec de la cantant Mariona Llobera.

Església de Sant Gaietà. Hora: 23.45 h. Adreça: Carrer del Consell de Cent, 293
Aquesta parròquia de l’Antiga Esquerra de l’Eixample també organitza el seu cant de la Sibil·la la Nit de Nadal.

Església de Sant Joan Baptista de Gràcia. Hora: 23.55 h. Adreça: plaça de la Virreina, 91
Amb Lídia Pujol (veu), Núria Bonet (orgue), Thor Jorgen (viola de gamba) i el Cor de la Sibil·la de la Llum. Enguany, per primer cop, l’església de Sant Joan de Gràcia organitza el cant de la Sibil·la.

Parròquia de Santa Maria de Gràcia. Hora: 23.30 h. Adreça: Carrer de Gràcia, 3
Amb l’Orfeó Gracienc sota direcció de Poire Vallvé.

Parròquia de Sant Medir. Hora: 23 h. Adreça: Carrer de la Constitució, 17
A càrrec de la coral Sant Medir.

I, el dissabte 21 de desembre:

Parròquia de Sant Ramon de Penyafort. Hora: 21 h. Adreça: Rambla de Catalunya, 115
A càrrec de l’Orfeó Martinenc.