Arriba en Normag, el primer gegant amb discapacitat intel·lectual

Catalunya és un país de gegants i quasi cada municipi compta amb una parella de representants que els veïns fan ballar per la Festa Major. Només a Barcelona se’n comptabilitzen més de quatre-cents, des dels que tenen més de quatre segles d’història fins als més nous, que pertanyen a escoles, associacions veïnals i, fins i tot, a empreses i comerços. Però d’entre tots ells, no n’hi ha cap que tingui discapacitat intel·lectual.

Ara l’associació ASPASIM està decidida a crear el primer gegant amb discapacitat intel·lectual. La fundació, amb una reconeguda trajectòria, fa vuitanta anys que es dedica a tenir cura de persones amb discapacitats greus i, amb motiu de l’aniversari, es prepara per fer-se visible a les festes més tradicionals de la ciutat.

El gegant estarà adaptat perquè el puguin portar persones amb discapacitats intel·lectuals i físiques, promovent així la creació d’una colla gegantera inclusiva al barri de Sarrià. Per aconseguir aquesta fita, l’associació ha començat un micromecenatge mitjançant la plataforma Verkami. Les aportacions van dels 10 € als 500 € i es poden fer al web: http://vkm.is/normag

La finalitat és aconseguir 15.000 € abans del 30 de juliol i, de moment, ja en porten la meitat, gràcies a la col·laboració de més de cent mecenes. Les aportacions tindran recompenses, algunes de les quals han estat elaborades per persones amb discapacitat que participen en els tallers d’ASPASIM, com ara un clauer “fet amb molt d’amor”.

La presentació del gegant servirà com a pòrtic de les Festes de la Mercè, la Festa Major de la ciutat. Serà el diumenge 15 de setembre al Pati Manning de la Casa de Caritat, durant la inauguració de la Mostra de Gegants, i per a l’ocasió estarà acompanyat de tots els gegants barcelonins.

En Normag no serà el primer gegant de la ciutat adaptat per ser dut per persones amb mobilitat reduïda, perquè a la ciutat ja hi ha una figura d’aquestes característiques: l’Ocellaire de l’Eixample. Aquest gegant, però, originàriament va ser pensat per ser portat de la manera tradicional i no va ser fins al cap d’uns anys que es va adaptar perquè pogués ser ballat amb cadira de rodes o sense.

A l’àmbit català, els darrers anys han anat proliferant diverses figures que poden ser portades d’una manera inclusiva, com ara en Martí de Premià de Mar (que s’ha deixat veure en alguna Cavalcada de la Mercè dels darrers anys), en Trencapins de Castellcir, en Barrigota de l’escola d’educació especial Can Barriga de Badalona, i la Frida Kahlo de Tarragona. Fins i tot, aprofitant la figura de l’Ocellaire com a amfitrió, la colla Arreplegagegants ha organitzat alguna trobada temàtica de gegants adaptats dins la Festa Major del Fort Pienc.

L’escultora que materialitzarà la figura és la vilafranquina Dolors Sans, qui ja ha creat altres figures adaptades, com l’Ocellaire de l’Eixample i la Frida Kahlo ja esmentats. Quant a la imatgeria barcelonina, és l’artista responsable de l’Hydros, la Nèbula i els Gegants de Trinitat Vella, del Gat Sírius del Poble-Sec, el Bretolàs de Sant Andreu, en Gaudiamus del Coll i el Pork del Clot. També és l’autora de la rèplica del Drac de Ciutat Vella, del Drac de Sarrià, del Drac de Gràcia i dels Gegantons de la Festa Major de Gràcia.