Barcelona fa olor de suro i molsa: obre la Fira de Santa Llúcia

A Barcelona hi ha un senyal inequívoc que indica que ens acostem a Nadal: l’obertura de la Fira de Santa Llúcia. Aquest mercat nadalenc tradicional, que es fa des del segle XVIII al voltant de la Catedral, obre la porta el divendres 29 de novembre. I la seva germana petita, la Fira de Nadal de la Sagrada Família, porta oberta des del passat 23 de novembre. Tot i que una fira és més antiga que l’altra –la de la Sagrada Família es va començar a fer a la dècada del 1960, quan la de Santa Llúcia ja no donava l’abast–, els productes que hi venen són molt similars.

En totes dues hi trobareu tota mena de productes típics de Nadal: elements per a fer el pessebre, arbres de Nadal, guarniments… A la Fira de Santa Llúcia les més de dues-centes parades s’apleguen de cap a cap de l’avinguda de la Catedral en quatre sectors principals: pessebres i figures, secció de verd i vegetació, artesania i un sector musical amb diversos instruments de la tradició nadalenca.

Mentre dura la Fira de Santa Llúcia, hom pot gaudir d’espectacles i d’activitats relacionats amb els costums de Nadal. Un dels més tradicionals és les sortides de la Carassa, una carota que passeja entre les parades escopint caramels per a la mainada. Enguany farà sis sortides, sempre a migdia: els dies 30 de novembre i 1, 14, 15, 21 i 22 de desembre. Del 30 de novembre al 18 de desembre també s’instal·larà un tió gegant en un lateral de la fira i el dissabte 14 de desembre es farà la Diada de les Tradicions i els Costums Nadalencs a Catalunya.