Diada castellera doble per la Mercè

Durant la temporada castellera a Barcelona, hi ha diades gairebé cada cap de setmana, però una de les cites més destacades de tot el calendari de la ciutat és per la Mercè. A més, enguany la festa major ens porta dues grans cites seguides: el diumenge 23 de setembre hi haurà la diada castellera de les colles convidades amb els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i Colla Joves Xiquets de Valls, i dilluns 24, la de les colles locals amb les set agrupacions de la ciutat.

El Castellers de Barcelona són la colla degana de la ciutat i des de fa molts anys fan d’amfitrions a la diada castellera de les colles convidades. Es farà diumenge, 23 de setembre, al migdia a la plaça de Sant Jaume i com és tradicional hi tornaran a participar els Minyons de Terrassa. L’altra colla convidada és la Joves Xiquets de Valls, una de les agrupacions castelleres més antigues del país: va ser fundada l’any 1813! Són tres colles d’altíssim nivell que de segur que ens oferiran una diada ben intensa plena de castells de gamma extra.

La tradició diu que el dia de la Mercè les colles castelleres de la ciutat es reuneixen per actuar plegades a la plaça de Sant Jaume. Aquesta plaça castellera amb una tradició de gairebé mig segle ha vist néixer i créixer totes les agrupacions castelleres de la ciutat: els Castellers de Barcelona, els de Sants, els de la Vila de Gràcia, els de la Sagrada Família, els del Poble-sec, la Colla Jove de Barcelona i, a partir d’enguany, els Castellers de Sarrià. En total són les set colles locals i estan en constant evolució: sempre més amunt i sempre més grans.

Per això dilluns al migdia no us pot passar per alt la diada castellera que ens toca de més a prop i la que té el públic més fidel. A més enguany, per fer-la més àgil i vistosa, la diada es farà a l’antiga. Això vol dir que no hi haurà ni torns ni rondes i cada colla completarà els tres castells en el mateix període de temps. Per això serà més fàcil de veure simultàniament més d’un castell a plaça. La diada durarà aproximadament una hora.