Edgar Collado: ‘A falta d’una Casa de la Festa la Fundació Procat és el màxim pol d’atracció de cultura popular a Nou Barris’

Una de les cites més destacades de Sant Jordi a Nou Barris és l’Aplecat, una mostra de cultura popular que ja fa tres anys que organitza la Fundació Procat. Però aquesta entitat creada ara fa vint anys per difondre la cultura tradicional a Nou Barris organitza un bon reguitzell d’activitats durant l’any i dóna suport a la majoria d’entitats de cultura popular que hi ha al districte. Tot i això el seu vicepresident, Edgar Collado, remarca que encara hi ha molt terreny per córrer i que el que la cultura popular de Nou Barris necessita amb més urgència és la creació d’un centre dedicat a la difusió de la cultura popular i tradicional tal com ja tenen altres indrets de la ciutat.

A què es dedica la Fundació Procat?

Des que vam crear la Fundació Procat l’any 1996 hem intentat desenvolupar tot tipus d’activitats en pro de la cultura catalana a Nou Barris. I al llarg de tots aquests anys hem aconseguit esdevenir un centre de difusió de la cultura popular i tradicional al nostre districte. La nostra manera de pensar ha fet que hàgim acabat donant suport a diverses entitats del districte que no disposaven d’espais on desenvolupar les seves activitats, cobrint d’aquesta manera la falta d’espais que les administracions no havien pogut cobrir.

Com ha canviat el panorama de la cultura popular a Nou Barris aquests darrers 20 anys?

Afortunadament ha millorat molt! Han aparegut noves entitats i s’han consolidat les que ja existien. Tot i això encara queda molta feina per fer: crec que des de les administracions caldria donar més suport a les activitats que fem. També haurien d’entendre que no som professionals, dediquem moltes hores a fer activitats pels nostres veïns i a crear espais on es trobin a gust però el món associatiu no és cap empresa. Penso que cal treballar per consolidar les entitats i sobretot les activitats que fan perquè Nou Barris té molt potencial, podem fer grans coses, però ens cal més suport perquè tinguin futur.

Encara hi ha mancances?

Nou Barris és un dels pocs districtes que no té cap centre de difusió de la cultura d’arrel tradicional. Tenim entitats molt potents però ens falten espais i, com deia abans, més suport institucional per promocionar les nostres activitats. Se’ns han de donar més facilitats a l’hora de fer actes, la burocràcia actual fa que a vegades ens acabem fent enrere per fer actes nous. Crec que si el món associatiu s’uneix serà més fàcil trencar amb aquestes dinàmiques, que frenen el potencial cultural al districte. La cultura és una font de riquesa i tots ho hem de tenir molt clar.

Quin tipus d’activitats organitzeu al llarg de l’any?

Històricament nosaltres hem estat els encarregats d’organitzar l’acte de la Diada Nacional de Catalunya a Nou Barris juntament amb el Centre Cultural Els Propis. Amb el pas dels anys l’acte ja s’ha institucionalitzat i actualment el fem al pati de la Seu del Districte. També estan molt arrelats els concerts que organitzem a l’estiu i per Nadal i l’arribada dels patges dels Reis uns dies abans de la cavalcada. Des de fa tres anys també coordinem l’organització de l’Aplecat, una mostra de cultura catalana que es fa per Sant Jordi i s’organitza conjuntament amb el Centre Cultural Els Propis, els Sardanistes de les Roquetes i la Colla Gegantera de Nou Barris.

Feu moltes activitats conjuntament amb altres entitats del districte.

Sí perquè part de la nostra feina és garantir la continuïtat de les entitats que ja hi ha. Els oferim la nostra seu social, els donem suport en la difusió d’actes… Actualment fem de paraigües de set entitats dedicades a la cultura popular i a la promoció de la llengua catalana: el Centre Cultural Els Propis, l’Agrupació Sardanista de l’Ideal d’en Clavé de les Roquetes, la Banda Simfònica de Nou Barris, la Societat Coral l’Ideal d’en Clavé, a l’associació Escacs Nou Barris, la Colla Gegantera de Nou Barris i Veu Pròpia. A més també cedim els nostres espais a qualsevol entitat o associació del districte que ens ho demani. Ara mateix, a falta d’una Casa de la Festa, són el màxim pol d’atracció de cultura popular a Nou Barris.

Darrerament també heu estat notícia per la necessitat de reformar la vostra seu.

Tenim una seu molt antiga, que no està adaptada i que té molts problemes estructurals de difícil solució i ens cal una reforma integral. És un projecte imprescindible perquè volem que la nostra seu esdevingui la casa de la cultura catalana que falta a Nou Barris i per això ens cal el suport municipal i de la resta d’administracions. Volem seguir treballant per la nostra cultura des d’un espai digne i per això vam portar la proposta al Programa d’Actuació Municipal de Nou Barris. Aquest any fa 20 anys que treballem per Nou Barris i volem seguir-ho fent molts temps més.