Exposició 'Façanes, peixeres i un conte...' a la Casa dels Entremesos

Del 27 de juny al 28 de juliol es fa a la Casa dels Entremesos l’exposició ‘Façanes, peixeres i un conte…’, del peculiar artista i ninotaire Iakaré. Amb petites escenes plenes d’humor i sàtira, s’hi mostren alguns passatges de festes majors i tradicions catalanes.

Sergi Salvó, conegut per Iakaré, és un artista vilanoví amb una llarga trajectòria lligada a la representació d’elements de cultura popular ben diversos. Tant pot escenificar l’arribada del Pare Nadal com retratar una cercavila, però sempre incloent trets identificadors de cada municipi. En aquesta exposició, combina petits diorames dins vitrines o peixeres, amb façanes de diversos municipis plenes de personatges.

A les peixeres, els protagonistes són elements d’imatgeria festiva com ara la Tarasca de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i l’Àliga de Vilafranca del Penedès, a més d’algunes colles castelleres. La singularitat d’aquestes escenes és el dinamisme: l’artista aconsegueix de donar moviment i vida a figures totalment estàtiques, com ara gegants o bèsties.

La personalitat dels petits ninots de paper maixé es complementa amb el realisme de les façanes, que s’exposen a la paret. El visitant pot reconèixer perfectament a quin poble o ciutat corresponen gràcies al detallisme de les places o ajuntaments que s’hi representen i als elements festius i personatges que hi apareixen. Les façanes són un retrat perfecte de la festa major de cada municipi, però amb la sàtira i l’humor que Ikaré aporta als ninots. Els personatges són entremaliats i juguen amb l’escena, cosa que dóna un contrapunt còmic a la serietat dels protocols de la majoria de festivitats representades. Fins i tot hi ha lloc per a la ficció, amb personatges de còmic que visiten de sorpresa alguna d’aquestes festes.

Iakaré és un vell conegut de la Casa dels Entremesos. Per Nadal, les seves figures ocupen el pessebre tradicional i, a més, fa anys hi va exposar el seu seguici de festa major, amb figures barcelonines com ara els Gegants del Pi i els Gegants de la Ciutat.

L’exposició ‘Façanes, peixeres i un conte…’ es podrà visitar fins el 28 de juliol, amb entrada lliure.