Ja és aquí la festa major del Clot – Camp de l’Arpa 2019

Un any més, torna la festa major als barris del Clot i el Camp de l’Arpa del Clot, que la celebren conjuntament pels volts de Sant Martí. Enguany s’hi commemoren els vint anys de vida i activisme del centre cultural la Farinera, els deu anys del ball de bastons del Clot i els deu anys del ball de festa major, organitzat conjuntament amb els veïns de la Verneda.

La festa durarà de l’1 al 17 de novembre. El primer acte de cultura popular s’hi farà dissabte 2 a les 17 h. Serà la cursa de dracs i bèsties de foc al carrer del Consell de Cent. És un acte singular de la festa i es divideix en dues modalitats: bèsties carregades i bèsties amb rodes.

L’endemà a les 11.30 h hi haurà la cercavila de gegants amb els convidats vinguts de diversos barris de la ciutat (el Poblenou, Nou Barris, el Besòs i el Maresme, el Poble-sec i Sarrià), juntament amb els gegants de Cornellà. Hi faran d’amfitrions els gegants dels dos barris: els del Clot i els de la parròquia de Sant Josep de Calassanç, situada al Camp de l’Arpa. La cercavila començarà al carrer del Freser i s’acabarà a la plaça de Valentí Almirall.

En aquesta mateixa plaça, davant la seu del districte, a les 12 h es farà el popular ball de Rams de Sant Martí, a càrrec de l’esbart Sant Martí. Allà mateix, a les 13 h hi haurà el pregó i a les 13.30 h els versots satírics, a càrrec dels Diables del Clot.

Dimarts 5, la festa major continuarà al casal de gent gran Joan Casanelles, amb xocolatada (11 h) i actuació musical amb berenar inclòs (17 h).

Dijous 7 a les 19.30 h s’inaugurarà l’exposició itinerant ‘Espai i festa’ a la sala d’exposicions Joan Alsina del centre cultural la Farinera del Clot (Gran Via de les Corts Catalanes, 837).

Dissabte 9 a les 17 h es farà la trenta-dosena mostra de dansa clàssica i tradicional de festa major, amb les escoles de dansa clàssica i d’esbart, de la secció d’antics dansaires i del cos de dansa de l’esbart Sant Martí. L’acte es farà al teatre dels Jesuïtes del Clot (carrer de València, 680) i se’n cedirà la recaptació a la Marató de TV3.

El mateix dia a les 17.30 h hi haurà la ballada de sardanes i trobada de colles veteranes convidades, amb la cobla Premià; serà a la cruïlla entre el carrer de Rogent i el carrer de Bassols. A les 20.30 h al fossar del parc del Clot s’hi farà la festa del foc, un acte de foc estàtic organitzat pels Diables del Clot.

El diumenge 10 a les 8 h començaran les matinades castelleres des de la plaça de Valentí Almirall. A les 10 h es farà la cercavila de cultura popular amb el ball de Bastons del Clot i els Falcons de Barcelona, que començarà a la plaça del Mercat del Clot. A les 12 h a la plaça de Valentí Almirall hi haurà la diada castellera amb els Castellers de Sabadell, els Castellers de Lleida i els Castellers de Barcelona.

Dilluns 11 de novembre, diada de Sant Martí, a les 19.45 h a la parròquia de Sant Martí del Clot (plaça del Canonge Rodó), l’esbart Sant Martí hi farà el ball de rams d’ofrena abans de la missa.

La festa continuarà el divendres 15 amb la trobada de corals de gent gran del districte de Sant Martí. Serà a les 17.30 h a l’auditori de l’Orfeó Martinenc (avinguda de la Meridiana, 97).

El dissabte 16 a les 10 h al parc del Clot de la Mel (davant el casal de gent gran Joan Casanelles) es farà la trobada de puntaires i ballada de sardanes. A les 17 h hi haurà la trobada bastonera del Clot, que commemorarà els 10 anys del ball de bastons del barri amb diverses colles convidades. Començarà a la plaça de Sant Josep de Calassanç i s’acabarà a la plaça del Mercat del Clot a les 19 h, amb el lluïment de les colles i el PicaFoc, un acte conjunt entre el ball de bastons i els diables.

Dissabte mateix, a les 20.30 h es farà la tabalada des de la plaça del Mercat fins a la plaça de Can Robacols. El correfoc de festa major farà el mateix recorregut però de tornada, i arrencarà a les 21 h. També a les 21 h començarà el quarantè recital de música i dansa folklòrica religiosa a càrrec de la cobla Sant Jordi i l’esbart Sant Martí a la parròquia de Sant Martí del Clot.

Diumenge 17 a les 18 h es farà la trobada de corals a l’auditori de l’Orfeó Martinenc (avinguda de la Meridiana, 97) i a les 21.15 h la festa s’acabarà amb el castell de focs al parc del Clot.

Tot i que la festa ja s’haurà acabat, els actes populars, fires i activitats s’allargaran fins a final de novembre. El dissabte 23 a les 19.30 h es cantaran havaneres a la plaça de Carme Montoriol, amb el grup Peix Fregit.

Podeu consultar tot el programa de la festa major clicant aquí.