La Sagrera fa festa major!

Del 14 al 24 de novembre, el barri de la Sagrera fa festa major. Tot i que no començarà fins el dijous 14, els dies previs s’inauguraran exposicions i es farà la XVIII Mostra d’Entitats del barri.

Fins al 29 de novembre es pot visitar al casal de barri Torre de la Sagrera l’exposició ‘Joan Amades, la memòria del poble’, creada en homenatge al folklorista català amb motiu del cent vint-i-cinquè aniversari del seu naixement.

El dissabte 9, dins la XVIII Mostra d’Entitats, a la plaça dels Jardins d’Elx, es farà un taller de banderoles de festa major (de 10 a 14 h) i es representaran rondalles tradicionals (d’11 a 13 h), a més de la història de la Sagrerina, la geganta de la Sagrera.

El dilluns 11 a les 19 h s’inaugurarà l’exposició en record de les festes de carrer a la Sagrera, que repassarà les antigues festes del barri. La mostra fotogràfica, organitzada pel Centre de Documentació de la Sagrera, es podrà visitar fins el 30 de novembre en l’horari d’obertura de l’Espai 30/Ateneu Sagrerenc.

El dijous 14 arrencarà la festa major amb el pregó, a càrrec del doctor Josep Maria Ramírez Ribas, director de l’Institut Guttmann. Durant l’acte, que serà interpretat en llengua de signes, es projectarà l’audiovisual ‘2019, un any de festes’ i s’homenatjaran les entitats del barri que fan anys: el casal parroquial del Crist Rei i el club Patí Congrés (seixanta anys), l’AREP i l’esbart Estel (quaranta anys), l’espai Jove Garcilaso (vint anys) i la biblioteca Marina Clotet i l’associació Photosagrera (deu anys).

El divendres 15 a les 18 h es presentarà el llibre biogràfic ‘Joan Amades i Gelats: del Raval a la llegenda’, de Joan Serra Arman. L’acte es farà a la biblioteca Marina Clotet.

El dissabte 16 a les 17.15 h a la plaça de Masadas es farà la XXXVII batalla de confeti i a les 19 h al centre cívic la Barraca hi haurà l’exhibició del cos de ball i cor de la Casa de Granada (sevillanes, bachata, fandango, balls en línia i dansa gitana).

El diumenge 17 a les 8 h es faran les matinades de grallers pels carrers del barri. A les 9 h hi haurà la plantada de la XVII trobada de gegants i capgrossos a la plaça de Masadas i a les 11 h engegarà la cercavila. Hi participaran gegants de diversos barris de la ciutat (la Marina, la Sagrada Família i el Casc Antic) i d’algunes altres poblacions. També hi haurà els entremesos de les escoles del barri (el Sagrer, Pegaso, Congrés-Indians, 30 Passos i Turó Blau). A més, hi prendran part els Trabucaires de Sant Andreu i els Bouets i la Vaqueta del Raval. Tots ells seran encapçalats per la Sagrerina, la geganta de la Sagrera.

A les 12 h a la plaça dels Jardins d’Elx començarà la XL ballada de danses tradicionals a càrrec de l’esbart Rosa dels Vents de Vilanova del Vallès i l’esbart l’Estel, del casal parroquial del Crist Rei de la Sagrera. A la tarda, a l’església del Crist Rei es farà el concert de corals amb la coral Interreligiosa per la Pau i la coral el Bell Ressò, de la parròquia del Crist Rei de la Sagrera.

El dissabte 23 a les 18.30 h començarà el correfoc infantil des de la plaça dels Jardins d’Elx, amb la participació de les Fures de Can Baró i els Diablons de la Sagrera. S’acabarà a la plaça de Masadas, on a les 19.30 h es farà la tabalada i a les 20.30 h es llegiran els versots diabòlics. Allà mateix començarà el correfoc (20.45 h). Hi participaran les Fures de Can Baró, els Diables de la Verneda, la Congregació Diabòlica del Congrés i els Diables de la Sagrera, acompanyats pel Sagresaure.

El diumenge 24 hi haurà la trobada de puntaires (11 h) a la plaça dels Jardins d’Elx. També a les 11 h, a l’envelat, es podrà veure el desè certamen de bandes de música. A les 11.30 h a la plaça de Masadas es farà la diada castellera amb els Castellers de Rubí, els Passadors de Sant Adrià de Besòs i la Jove de Barcelona. A les 12 h a la plaça dels Jardins d’Elx hi haurà la XLVI ballada de sardanes amb la cobla la Sagrerenca.

Ja al vespre, la festa es clourà amb la cantada d’havaneres a càrrec del grup Port Bo a l’envelat (18.30 h) i l’espectacle pirotècnic a la plaça dels Jardins d’Elx (21 h).

Com a pròleg de la festa major, el dilluns 2 de desembre s’inaugurarà l’exposició fotogràfica de la festa major de la Sagrera 2018. Es podrà visitar fins el 15 de desembre al casal de barri Torre de la Sagrera.

Podeu consultar el programa complet d’actes aquí.