Festes de Sant Roc. Els actes de cultura popular del dijous 15 d'agost.

Les festes de Sant Roc de la plaça Nova, que enguany es duran a terme del 14 al 17 d’agost, són les més antigues que es fan a Barcelona. Van començar a celebrar-se l’any 1589, ara fa 430 anys (tot i que, a causa de guerres i epidèmies, no s’han pogut celebrar tots els anys). A més, les festes estan carregades d’elements que no es poden trobar enlloc més i que són centenaris, com ara la cucanya, els gegants vells, el globus del Capità Munyon, el porró llarg i els panellets.

Us presentem els actes més destacats del programa d’enguany:

Dijous 15 d’agost

XXXVIII Trobada de gegants a la plaça Nova. Els gegants nous de la plaça Nova, en Roc i l’Eulàlia, fan d’amfitrions de la trobada gegantera de la festa major. Però no estaran sols, els acompanyarà la família gegantera de la plaça Nova al complet: els gegants infantils Pippo i Gal·la i el nan Cu-cut. També hi haurà un bon reguitzell de colles convidades: els gegants petits del Pi, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume, del carrer de la Princesa i els de l’Espluga de Francolí. A les 17.30h a la plaça Nova.

Falcons. Tot i la seva història recent, els falcons de Barcelona ja han entrat de ple a les festes de la ciutat. Com ja fan en moltes festes majors barcelonines, enguany duran a terme la seva diada a les Festes de Sant Roc. A les 18.15h a la plaça Nova.

Dansa tradicional. L’Esbart Català de Dansaires, degà dels esbarts de Catalunya, oferirà un any més la seva actuació a les festes. La ballada estarà dividida en dues parts, amb danses d’arreu del territori, com ara la Dansa d’Alpens, la Bolangera de Moja, el Cadrilh de Les, la Polça Piqué de Vielha, el Ball de Punts de Tiana, el Contrapàs de Pineda, el Ball de Cercolets de Sitges i el Ball de Cosses de Gósol. Amb la cobla Ciutat de Cornellà. A les 19.30h a la plaça Nova.

Havaneres. Si hi ha unes cançons de mariners i pescadors, aquestes són les havaneres. Pròpies de les viles de platja, com cada any en podrem gaudir a les Festes de Sant Roc. A càrrec del grup Arjau. A la mitja part hi haurà rom cremat. A les 22.00h a la plaça Nova.