Ja és aquí el Retallable dels Gegants i Gegantes de Barcelona

Amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia 2021, l’Ajuntament de Barcelona treu al carrer el nou Retallable dels Gegants i Gegantes de Barcelona, una publicació dirigida al públic familiar. La proposta neix arran de la idea que va sorgir dels Gegants de la Ciutat per celebrar el Corpus 2021, que per la Mercè es va repartir a les exposicions de cultura popular i encara es pot aconseguir a la Casa dels Entremesos de forma gratuïta.

De fet, els dibuixos de la nova publicació també són de la il·lustradora Laia Berloso. El format ha estat ideat per les dissenyadores de La Japonesa i els textos són de Nico Alonso.

El nou projecte pretén promoure la història, anècdotes i curiositats dels gegants barcelonins en un format amè i didàctic, amb un seguit d’elements que la fan única. Per començar, el retallable es presenta dins d’una carpeta on hi apareixen dibuixades moltes de les figures que formen part del joc. A més, la carpeta serveix per poder-hi endreçar totes les peces: figures, vestits, barrets, complements…

La carpeta conté un punt de llibre de la Gegantona Laia, un bloc amb tots els gegants i gegantes preparats per retallar i un llibre amb la història i curiositats de totes les figures. Els diversos elements s’han treballat amb papers de diferent gramatge per poder assegurar la qualitat dels materials i que puguin complir la funció de jugar-hi, obtenint un producte final de gran qualitat.

En total, el Retallable inclou més de 50 gegants i gegantes de tota la ciutat, distribuïts per barris i districtes. Hi apareixen els Gegants de la Ciutat, el Pi, Santa Maria del Mar, la Laia, la Crespinella, la Barceloneta, Nous de la Plaça Nova, el Raval, Sant Jaume, Sant Pere de les Puel·les, l’Esquerra de l’Eixample, l’Ocellaire de l’Eixample, la Sagrada Família, Sant Antoni, la Marina, Nous del Poble-sec, Nous de Sants, Nous de Sarrià, Fundació Aspasim, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, la Sagrera, Sant Andreu de Palomar (Coloms), la Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme, Nous del Clot, el Poblenou i Nous de la Verneda de Sant Martí.

La presentació del Retallable s’ha adaptat a la pandèmia i per això s’han programat dues propostes virtuals. En primer lloc, un vídeo que ja es pot veure al Youtube de Cultura Popular Barcelona, en què un nen seguidor de les colles geganteres el presenta i hi juga, amb la idea d’arribar directament al públic infantil. Per altra banda, el dimecres 10 de febrer a les 18 h es farà una presentació més formal al canal de Youtube de Cultura Popular Barcelona, on hi intervindran els autors i dissenyadores en un format amè.

El Retallable dels Gegants i Gegantes de Barcelona està disponible a les llibreries de la ciutat, a la llibreria municipal de la Sala Ciutat i altres centres especialitzats, com la Casa dels Entremesos, a un preu de 10 €.