Ja és aquí l’edició confinada de les Festes de Maig del Poblenou 2020

Un any més, el barri del Poblenou fa festa a final de maig. Les entitats del barri, agrupades en la Coordinadora d’Entitats del Poblenou, celebren aquesta festa pels volts del 18 de maig de cada any. Però enguany, a causa de la crisi del coronavirus, la festa es farà en versió confinada i totes les activitats seran telemàtiques.

La primera activitat és la recollida de la Penyora de Foc. Cada any, la colla del Drac del Poblenou honora alguna entitat del barri dipositant-li un trofeu amb la imatge de l’Estarrufat, el drac del Poblenou. Aquest trofeu és recollit quinze dies abans de les festes i portat a Can Saladrigas, on es pot veure exposat del carrer estant. Aquí podeu veure el vídeo de la recollida del trofeu a la seu de l’esplai MOVI, que l’ha custodiat des del maig del 2019.

D’ençà de fa tres anys que la festa inclou una iniciativa cultural anomenada ‘la Flor de Maig’. És un espai de creació i de llibertat dels artistes poblenovins que, d’aquesta manera, col·laboren a eixamplar l’aspecte cultural de les festes amb les flors com a símbols de llibertat. L’encarregat del projecte d’enguany és el fotògraf Xavier Modamio i Civit. L’obra porta el títol ‘Res no ens prendrà la primavera (Clívia florida)’ i es pot adquirir en format de punt de llibre i samarreta. També es pot descarregar a partir del 16 de maig clicant aquí.

Del 18 al 24 de maig la Víbria farà la tradicional recollida de xumets a Can Saladrigas, la Casa de la Festa del barri. Hi haurà una bústia de xumets ubicada a la reixa del carrer del Joncar. A més, a la web de la colla s’hi podrà descarregar el certificat de lliurament del xumet i escoltar la música del ball que fa la Víbria quan els recull: la Ballada de Marrecs.

El dijous 21 es farà el pregó, a càrrec d’en Maig, el personatge que cada any s’encarrega de despertar les bèsties del barri: l’Estarrufat, l’Estarrufadet, la Víbria i el Fènix. L’endemà a les 21 h s’ha programat una encesa de llums als balcons en record de les víctimes de la Covid-19.

Entre el 23 i el 31 de maig es farà la Fira Virtual d’Entitats i Artesans, on es podran veure les paradetes de les entitats amb informació de les seves activitats. Per una altra banda, hi haurà les paradetes d’artesans, on es podran fer comandes de joieria, alimentació, ceràmica, joguines, tèxtil…

El dissabte 23 a la tarda es lliurarà la Penyora de Foc a l’associació Invia, que treballa amb dones joves en situació de desarrelament social. Enguany, elles no inauguraran el correfoc presencialment, però sí virtualment. Començarà a les 22 h. Des dels terrats del barri es dispararan ginys pirotècnics, petards i coets.

El diumenge 24 es rifarà el pastís d’aniversari que s’exposarà a l’aparador de la Pastisseria Triomf. Només cal inscriure’s al formulari que trobareu aquí.

A les 20 h, la festa confinada s’acabarà amb la tronada que s’encendrà en uns quants terrats del Poblenou.

Les Festes de Maig del Poblenou neixen l’any 1978 amb l’obertura de l’Ateneu Popular la Flor de Maig, situat a l’emblemàtic edifici de l’antiga Cooperativa Flor de Maig. La festa pretenia retrobar els poblenovins i poblenovines a la Rambla en aquesta època de l’any en què tot floreix. El centre neuràlgic de la festa és la fira d’entitats i artesans que es fa el diumenge al matí, amb més de cent paradetes. Les festes, des de bon començament, es defineixen com un conjunt d’actes oberts a tothom i participatius, per garantir la pluralitat del teixit associatiu del barri.

cultura