Josep Viana: ‘Catalunya és representada a la UNESCO per mitjà de l’Ens’

D’ençà que es va fundar, l’any 2005, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català ha crescut molt. Va néixer amb el propòsit de destacar la incidència que el món associatiu té en la societat catalana i ha acabat assessorant el Comitè Intergovernamental de la UNESCO per a la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. Josep Viana presideix l’entitat des del març de l’any passat i, tot i que va ser testimoni d’excepció de la declaració de les Falles del Pirineu com a patrimoni immaterial del mes passat a Namíbia, continua defensant que l’objectiu primordial de la seva entitat és esdevenir el tercer sector de la cultura popular catalana.

Sovint heu dit que l’Ens és ‘el tercer sector de la cultura popular catalana’. Què vol dir, això, exactament?

Es tracta de traspassar la idea del tercer sector que agrupa les entitats socials al món de la cultura popular. I això precisament vol ser l’Ens: un conglomerat d’entitats amb un seguit d’idees compartides sobre què és la cultura que incideixi en la societat. Com que representem la majoria d’entitats catalanes que actuen sobre la cultura popular, som molt transversals. I això ens dóna una certa experiència que ens va molt bé per a ser-ne el representant, la seva veu a les institucions.

Vau ser presents en la desena sessió del Comitè Intergovernamental de la UNESCO per a la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de Namíbia. Com es viu des de la primera línia una declaració del patrimoni immaterial?

Ho vam viure molt intensament, perquè el Comitè Intergovernamental de la UNESCO per a la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial és un fòrum internacional molt important i Catalunya hi va ser present a través nostre. Ara mateix l’Ens és l’única ONG catalana acreditada. N’hi havia hagut dues més, però a hores d’ara només queda la nostra. I a més una representació cultural de casa nostra –les Falles del Pirineu– va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial.

Quin paper hi té, l’Ens, en el comitè?

Pertanyem al fòrum de les ONG acreditades que assessoren el comitè intergovernamental per mitjà d’un òrgan de valoració. Hi ha un total de vuitanta organitzacions acreditades i una quarantena són les més actives. L’òrgan de valoració és format per sis entitats que es van alternant, però a l’Ens encara no li ha tocat mai perquè no fa ni dos anys que hi som. Fem una feina interna d’assessorament i entre les entitats compartim metodologies i fem intercanvi. Externament, fem difusió dels valors de la convenció al nostre territori.

Per això darrerament l’Ens se centra tant en l’àmbit del patrimoni immaterial?

Aquests darrers temps el patrimoni immaterial s’ha valorat molt i l’Ens no podia restar al marge d’aquesta dinàmica. A la tasca de difusió que hem fet, s’hi han afegit les declaracions dels últims anys que han tocat elements catalans. I això ha fet que aquest àmbit tingués un interès creixent. Fins fa poc la gent coneixia molt bé el patrimoni artístic i natural, però no havia aprofundit mai el patrimoni cultural immaterial. Per una altra banda, l’Ens té presents els seus objectius fundacionals, com ara la comunicació, la difusió de la tasca de les nostres entitats, l’àmbit del debat i la reflexió sobre el món de l’associacionisme cultural… Aquests factors continuen essent molt importants per a nosaltres i no podem ni volem deixar-los de banda.

També participareu molt activament en la mostra Som Cultura Popular.

Sí, som coorganitzadors de la Mostra i farem dos debats i una presentació. El primer debat serà una taula rodona sobre el patrimoni cultural immaterial. Hi haurà el nostre màxim expert en aquesta matèria, en Lluís Garcia Petit, i diversos representants de mostres culturals de tots els Països Catalans. La idea és fomentar un intercanvi d’idees entre les mostres que ja han estat declarades, com ara els castells o la Patum, i més activitats potencials, com ara els gegants o els pessebres. També farem una conferència molt interessant sobre el lligam entre cultura popular i la integració dels nouvinguts; hi intervindran l’Enric Saurí i la Marta Rovira, dos sociòlegs especialitzats en el tema que van guanyar la primera beca de l’Ens d’estudis sobre l’associacionisme cultural català. Finalment, hi haurà una presentació dels dos òrgans de comunicació més importants que tenim: la revista digital Tornaveu i el monogràfic Canemàs, dedicat al debat i la reflexió.