La basílica de la Mercè estrena orgue per la festa major

Coincidint amb les festes de la Mercè, la basílica de la patrona de Barcelona estrenarà el seu nou orgue, un instrument monumental que omple un buit en el panorama musical de la ciutat. El nou orgue de la Mercè, construït pel taller del mestre orguener Gerhard Grenzing, s’estrenarà amb un petit festival que es farà els dies 21, 22 i 23 de setembre amb concerts de tres organistes de reconegut prestigi. I el dia 24, festivitat de la Mare de Déu de la Mercè, es farà la primera missa solemne acompanyada pel nou instrument.

El primer concert del festival, divendres dia 21, el protagonitzarà un dels màxims valors de l’orgue a Europa: el francès d’ascendència basca Thomas Ospital. É el cotitular d’un dels orgues més importants de París, el de la basílica de Saint Eustache, i organista resident a l’auditori de Radio France. En el repertori inclourà algunes de les seves especialitats: Bach, Liszt, Duruflé i improvisacions.

Dissabte serà el torn de Maria Nacy, amb un programa dedicat íntegrament a Bach. El Festival inaugural el clourà la veterana Montserrat Torrent, que amb 92 anys segueix activa i ha estat mestra de més d’una generació que inclou els organistes més prestigiosos del panorama actual. Proposa un programa que inclou obres d’entre els segles XVI i XX.

El nou orgue de la Mercè es va començar a gestar fa tres anys, i s’ha estat construint al taller Grenzing durant els darrers dos. Amb ell, es vol recuperar el paper capdavanter que la basílica de la Mercè va tenir durant segles com a focus cultural. A més la tradició organística del centre, que es remunta al segle XV, sempre havia estat vinculada als grans noms de l’orgueneria europea. Aquesta tradició, estroncada a causa de la guerra civil espanyola, es recupera ara amb un instrument únic a la ciutat per les seves prestacions, la seva dimensió, la seva capacitat i per l’acústica de l’església que l’acull.