La Vila de Gràcia estrena Àliga per la festa major

D’entre tot el bestiari festiu català, l’Àliga és considerada la peça més solemne. Molts municipis en tenen un exemplar que el fan ballar en els moments més àlgids de la festa major o davant de les autoritats. Doncs a partir d’aquest mes, la Vila de Gràcia tindrà la seva pròpia Àliga, que estrenarà per la festa major. L’Àliga de Gràcia debutarà el dimecres 15 d’agost, durant els actes del matí de festa major.

Es tracta d’un exemplar construït al taller El Drac Petit de Terrassa que porta el cap coronat i l’escut de la Vila de Gràcia al pit. Els seus acompanyants van vestits a l’estil tradicional: amb espardenyes i roba de lli dels colors marró, blanc i ocre. La peça també té el seu propi ball, un tema dividit en tres parts que primer presenta la figura, després arriba el tema principal i finalment acaba de manera animosa. La melodia l’ha compost expressament per l’ocasió Francesc Landín i també tindrà lletra, obra de Jordi Guilera. L’objectiu és que la canalla pugui cantar-la i així fer-se seva la melodia.

Més enllà del debut a la festa major, l’objectiu de l’Àliga de Gràcia és participar en tots els actes que recull el protocol festiu a excepció del correfoc. També farà el seu ball d’honor a l’acte de lliurament dels Premis Vila de Gràcia i davant les personalitats que es cregui convenient. I excepcionalment la peça també podrà representar Gràcia en actes fora de l’antiga Vila.