Les falles de València arriben... al Poblenou

Per la capvuitada de Sant Josep, el diumenge 25 de setembre, a la platja del Bogatell es cremarà una falla com les que es fan a València. Són les falles populars de Barcelona, una jornada fallera que ja fa anys que organitza l’Espai País Valencià i que enguany es farà al Poblenou, en complicitat amb les entitats del barri. Tal com ja s’ha fet les altres vegades, en un sol dia es veurà tot el cicle faller: la crida, la ‘plantà’ i la ‘cremà’.

Els actes començaran a les 13.00 a Can Saladrigas amb la crida, que es farà des del bacó de l’escala de la Casa de la Festa. Tot seguit hi haurà un dinar popular allà mateix,amb paella, i es presentarà la gaiata de l’Espai País Valencià. A les 17.00 començarà el Cercaentitats que passarà per les seus de diverses entitats i associacions del Poblenou i farà la primera parada a l’orxateria El Tio Che, un negoci de matriu valenciana que és tota una institució al barri.

A les 17.00 començarà la ‘plantà’ de la falla de la platja del Bogatell. Es farà en un espai situat entre el final de la Rambla del Poblenou i la sorra, especialment pensat per a fer-hi fogueres. Després de ser admirada durant tres hores, a les 20.00 es cremarà la falla. Seguint la línia dels altres anys, el tema de la falla és sorpresa, però de segur que tindrà un to reivindicatiu. La jornada fallera acabarà amb sopar i festa a l’Ateneu Popular Octubre, on hi haurà entrepans i cervesa a preus populars.

Els actes de les falles a Barcelona no s’acaben pas aquí i els dies previs s’han programat a Can Saladrigas tot d’activitats entorn d’aquesta tradició del País Valencià que des del mes de desembre passat és Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Del 14 al 25 de març es podrà veure exposat el ninot de la falla al constat d’una petita exposició que contextualitza la festa. I el divendres 24 de març el mestre faller Javier Santes Alpuente farà un col·loqui sobre l’art de construir falles i el context cultural i social del món faller.

Ja fa anys que l’Espai País Valencià malda per introduir a Barcelona la tradició de les falles. A més ho fa des del vessant més popular i reivindicatiu i s’allunya de la institucionalització que ha viscut la festa a València. Però durant tot aquest temps s’ha trobat uns quants entrebancs, sobretot a l’hora de fer la ‘cremà’. Per això enguany han cercat complicitats amb diverses entitats de cultura popular del barri del Poblenou, sobretot la Colla del Drac i el Centre d’Imatgeria Festiva de Can Saladrigas.

Programa complet de les Falles Populars de Barcelona 2017