Per què existeixen els anys de traspàs?

L’any bixest o de traspàs és el que té un dia més. És una anomalia del calendari, que s’explica pel fet que la Terra no tarda 365 dies a fer la volta al Sol. Exactament, hi triga 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 46 segons. Aquestes cinc hores i escaig s’arrodoneixen a 6, s’acumulen i cada quatre anys se sumen al calendari, de manera que formen un nou dia de 24 hores.

Els egipcis ja tenien un any de traspàs de cada quatre. Amb l’arribada de Juli Cèsar a Egipte, els romans van adoptar la idea de l’any bixest i van crear un nou calendari que s’anomenà calendari julià. Aquesta nova fórmula tampoc no era perfecta, i feia que calgués treure un dia del calendari cada 128 anys.

Fou el papa Gregori XIII qui afinà el calendari julià: en l’actual calendari gregorià, cada quatre anys tenim un dia de més, a excepció dels anys múltiples de 100. Així i tot, per acabar de quadrar les xifres, sí que tenen un dia de més els anys múltiples de 400. Per tant, el 1900 (múltiple de 100), no va tenir un dia més, però el 2000 (múltiple de 400) i el 2020, sí.

Normalment es creu que el dia afegit al calendari és el 29 de febrer, però això no és ben bé cert. De primer, el dia que s’hi va afegir va ser el 24 de febrer. Per això l’any s’anomena bixest, perquè afegeix el bix sextus dies ante calendas martii (‘repetició del sisè dia abans del primer de març’). Fou amb la reforma gregoriana que es canvià el dia afegit, que passà a ser el darrer dia de mes (el 29 de febrer).

Arran d’això, la gent que fa el sant entre el 24 i el 29 de febrer tenen un petit canvi depenent del calendari que consulti. Hi ha calendaris que diuen que els anys de traspàs el dia afegit és el 24 de febrer i, per tant, aquell dia no se celebra cap sant. És a dir, en aquests calendaris els qui l’any 2017, 2018 i 2019 van celebrar el sant el dia 24, enguany el tenen marcat el dia 25. Però també hi ha calendaris que el dia que afegeixen és el 29. Llavors, com la resta de l’any, només hi posen els sants que van morir aquest dia, com ara Sant Hilari o Sant Romà.

Un exemple: el Calendari dels Pagesos del 2020 deia que el 24 de febrer era sant Modest, sant Edilbert i santa Primitiva, mentre que el Calendari de l’Ermità no tenia sants el dia 24 i aquests tres sants els afegia al dia 25. Segons aquest calendari, els sants que habitualment se celebren del 24 al 28 de febrer, es van escaure entre el 25 i el 29 de febrer. Una singularitat que només passa cada quatre anys.