Quatre fires d’herbes remeieres per celebrar Sant Ponç a Barcelona

L’11 de maig és Sant Ponç, patró d’herbolaris i apicultors, i per tot el país proliferen les fires d’herbes remeieres. Una de les més famoses, per l’antiguitat, és la que es fa al carrer de l’Hospital, al Districte de Ciutat Vella. A més de parades on es ven romaní, farigola, llorer i menta, també s’hi pot trobar mel i tots els derivats: fruita confitada, melmelada i dolços tradicionals.

Les parades es col·loquen al llarg del carrer de l’Hospital durant tot el dia, de 9.00 a 21.00. A les 11.00 es fa una missa en honor del sant patró a l’església de Sant Agustí i després se’n treu la imatge en processó. El capellà de la parròquia fa una benedicció d’herbes que antigament hi havia el costum de posar-les sota el llit perquè hom creia que tenien un gran poder guaridor. Després la Unió de Sant Ponç, l’entitat que s’encarrega d’organitzar la festa, proclama la pubilla i enguany també hi haurà una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Sant Jordi.

La mel, protagonista actual de la fira

Tot i que Sant Ponç és una fira tradicionalment dedicada a les herbes remeieres, en els darrers temps la mel ha agafat molt protagonisme. En el marc de la fira es farà un concurs de mel organitzat per l’Associació d’Apicultors de Barcelona i l’Associació Catalana d’Apicultors i també diversos col·loquis. A les 11.00 hi haurà una xerrada divulgativa sobre les propietats de la mel, i a les 17.00 es farà un taller per aprendre a brescar-la.

La fira de Sant Ponç més enllà del Raval

A més d’aquesta fira que es fa a Ciutat Vella, hi ha més indrets de la ciutat que també celebren Sant Ponç d’una manera molt similar. A la plaça de la Bella Dorita del Poble-sec s’hi fa una fira on a més d’herbes medicinals i remeieres s’hi venen productes artesanals i de la terra. I al Districte de Sarrià – Sant Gervasi es fan dues fires de Sant Ponç: la del Farró a la plaça de Mañé i Flaquer i la de Sarrià a la plaça de Sant Vicenç.

Programa de la fira de Sant Ponç 2016 a Ciutat Vella

Cartell de la fira de Sant Ponç 2016 a Sarrià