Sant Andreu celebra Sant Antoni amb foc, diables i carruatges

Aquest cap de setmana el focus del cicle festiu de Sant Antoni se centra a Sant Andreu de Palomar, on s’hi fa la primera de les dues cavalcades dels Tres Tombs de la ciutat i la representació dels Tres Tombs Infernals, un acte únic de la cultura popular de Sant Andreu que explica, amb foc i diables, la llegenda de Sant Antoni Abat.

Els Tres Tombs Infernals, un clàssic de la cultura popular de Sant Andreu

De la llegenda de Sant Antoni, n’hi ha moltes versions però una de les més originals és la que representa la Satànica de Sant Andreu amb els Tres Tombs Infernals. Barrejant mite, pirotècnia i un correfoc triple, la colla ja fa més de vint-i-cinc anys que explica com Satanàs va temptar Sant Antoni amb plaers molt terrenals: el poder, la beguda i el sexe. Enguany, la representació es farà dissabte, 13 de gener, a les 20.30 a la plaça de can Fabra.

Però la representació no és mai igual i sempre s’hi introdueixen canvis. Una cosa que varia cada any és l’escenificació de la llegenda, que enguany s’ambienta en una emissora de ràdio. Però la principal novetat d’enguany serà la participació del bestiari festiu de Sant Andreu en els correfocs que representen els Tres Tombs. La colla explica que han volgut acostar la festa dels Tres Tombs Infernals a la cavalcada tradicional, on els animals són els autèntics protagonistes. Per això s’han animat a fer sortir les seves ‘bèsties’ al correfoc. També, per fer l’acte més espectacular, es muntarà una estructura al mig de la plaça des d’on es llançarà la pirotècnia.

Els Tres Tombs de Sant Andreu, els primers de la ciutat

Cavalls, genets, amazones i tota mena de carruatges: calesses, berlines, tartanes, faetons, carros de traginer… Un dels trets més distintius i tradicionals del cicle festiu de Sant Antoni és la cavalcada dels Tres Tombs. La primera que es fa a la ciutat és la de l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar, que serà diumenge, 14 de gener, a partir de les 11.00. La comitiva, que es completa amb una colla de llancers de la Guàrdia Urbana i una banda de música, fa tres tombs pels carrers més cèntrics del recorregut i fins a l’església de Sant Andreu de Palomar. Allà es fa un altre dels actes més característics de Sant Antoni: la benedicció d’animals domèstics. Però enguany cal que estigueu alerta perquè el recorregut tradicional es modificarà per les obres del mercat!