Santa Eulàlia 2020: els actes de cultura popular del dissabte 8 de febrer

2Tradicionalment, el dissabte de Santa Eulàlia és una jornada dedicada als infants i a la cultura popular. Per això s’exhibeixen les seccions infantils de diverses colles: esbarts, diables, tabalers, sardanistes, geganters… Els altres actes destacats de la jornada són la trobada de gegants infantils i d’escola, el correfoc i la Diada Bastonera.

També és el dia que es representa més vegades la llegenda de Santa Eulàlia: en forma de dansa amb els esbarts Santa Eulàlia i Ciutat Comtal i en forma de ruta pels carrers de Ciutat Vella, amb l’Associació Cultural Joan Amades.

Trobada Sardanista Infantil de Santa Eulàlia. Plaça de Sant Jaume, a les 10.30 h.
Les noves generacions de sardanistes es tornen a trobar en aquesta gran trobada anual per ballar la dansa nacional. Amb la Cobla Contemporània.

Cercavila de gegants infantils i d’escola. Plaça dels Àngels, a les 11 h.
Les figures infantils de les escoles de la ciutat i també les dels barris barcelonins desfilen plegades pels carrers de la ciutat. Totes han estat creades al llarg dels anys per fomentar la participació dels infants en el món geganter i de la cultura popular en general. A més, hi ha molta imaginació, riquesa i varietat!

Recorregut: plaça dels Àngels, carrer d’Elisabets, plaça del Bonsuccés, carrer del Bonsuccés, la Rambla, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 12.15 h).

Diada Bastonera de Santa Eulàlia. Avinguda de la Catedral, a les 11 h.
Les colles bastoneres de Barcelona volen donar a conèixer els diversos balls de bastons que conviuen a la ciutat i també han convidat altres colles de fora que ens mostraran la diversitat i la riquesa d’aquest ball i d’altres danses que hi estan relacionades. Enguany, les colles convidades són les Danses Guerreres de la Todolella (País Valencià), el Ball de Bastons de l’Arboç, el Ball de Panderos del Vendrell i el Ball de Panderos de Vilanova i la Geltrú. A les 11 h hi haurà la mostra de balls i a les 11.45 h començarà la cercavila. A les 13.30 h, es farà una mostra de balls a la plaça de Sant Jaume.

Recorregut: plaça Nova, carrer dels Arcs, Portal de l’Àngel, carrer de Santa Anna, carrer de la Canuda, plaça de la Vila de Madrid, carrer de Francesc Pujols, carrer del Duc, plaça de la Cucurulla, carrer del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer de la Palla, carrer dels Banys Nous, baixada de Santa Eulàlia, plaça de Sant Felip Neri, carrer de Montjuïc del Bisbe, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume.

Mostra d’esbarts dansaires infantils i juvenils. Avinguda de la Catedral, a les 12 h.
La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la passió per la dansa. Amb la Cobla Ciutat de Terrassa.

Esbarts participants: Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Maragall i Esbart Sant Martí.

Els batecs de la Laia. Trobada de Tabalers. Plaça Reial, a les 17 h.
Els tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona s’apleguen a la plaça del Rei amb motiu de la Trobada de Tabalers per evocar, amb els seus repics eixordadors, els batecs del cor de santa Eulàlia. Una gran tabalada per a escampar el ritme i el so de la festa pels carrers del Barri Gòtic.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (arribada cap a les 18 h)

Santa Eulàlia i els esbarts dansaires. Avinguda de la Catedral, a les 17 h
L’Esbart Santa Eulàlia ens ofereix una moderna representació del Ball de Santa Eulàlia. A continuació, amb l’acompanyament de la Cobla Ciutat de Terrassa, actuarà l’Esbart Català de Dansaires, fundat l’any 1908, el més antic de Catalunya.

Ruta Eulalienca. Des del Fossar de les Moreres, a les 18 i a les 18.30 h. Cal inscripció prèvia.
L’Associació Cultural Joan Amades us descobrirà els indrets i racons de Barcelona relacionats amb la llegenda de santa Eulàlia, en una ruta nocturna guiada. Us hi podeu inscriure clicant aquí.

El Correfoc Infantil. Plaça de Sant Jaume, a les 18.15 h.
Quan ja és fosc, les bèsties de foc i els diables surten al carrer esperonats pel repic eixordador dels tabals i es reuneixen per iniciar una cercavila de disbauxa i pirotècnia. Inauguren els actes de foc els nens i les nenes, amb el correfoc dels petits diables i bèsties petites de dissabte al vespre, fet a la seva mida. Més tard, comença el Correfoc de Santa Eulàlia.

Recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer de Ferran, la Rambla, passatge de Colom i plaça Reial (final cap a les 20 h)

El Correfoc de Santa Eulàlia. Plaça Reial, a les 20.15 h.
Arribada la nit, les bèsties fogueres de la ciutat surten a desfilar. Són la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca i el Dofí del Casc Antic. Les acompanyen les colles de diables de Ciutat Vella: els Tarascaires, els del Barri Gòtic i els de la Kinta Forka. Enguany, el correfoc canvia de recorregut i presenta novetats en el seu final a la plaça de Sant Jaume, que serà més espectacular que mai i comptarà amb un castell de focs. En acabar, el dj ‘Lo Puto Cat’ omplirà la plaça de música.

Recorregut: plaça Reia, passatge de Colom, la Rambla, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume (final cap a les 21 h)

‘Eulàlia’, un espectacle de dansa a la Catedral. Catedral de Barcelona, a les 21 h.
L’Esbart Ciutat Comtal presenta Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013 en l’àmbit de la cultura popular), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.