Totes les novetats de les festes de Sant Josep Oriol 2018

Amb l’arribada de la primavera el barri del Pi celebra la festa major, que es farà de 17 al 25 de març en honor a Sant Josep Oriol. Entre les novetats, destaquen la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona, l’empal·liada del campanar del Pi, els repics de campanes i la cercavila infantil, un acte que ha despertat la curiositat de desenes de famílies que ja s’han apuntat a dur-hi el seu gegantó o capgròs.

Les festes tenen un ritual marcat que arrencarà el dissabte 17 de març amb el toc d’inici de les campanes – una de les novetats d’enguany- i el pregó a càrrec del senyor Emili Boada i Rovira, comerciant del barri. Aquest dia també es farà la tradicional remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’anunci del baladrer i la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Tampoc faltarà el ball en família dels quatre gegants originals del Pi, una dansa que només es pot veure una vegada a l’any.

A la tarda hi haurà la diada castellera amb els Castellers de Barcelona i els de Cerdanyola i al vespre es farà el retaule de Sant Josep Oriol, que enguany estrena posada en escena. L’endemà diumenge, arriba el moment de l’acte ‘Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona’. Enguany, amb motiu del quart de segle de la recuperació del Lleó, la seva convidada serà l’Àliga de la Ciutat. La Mulassa, en el seu 450 aniversari, ha convidat el Poulain de Pesenàs una bèstia occitana que va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i que balla d’una manera espectacular. El moment culminant de l’acte serà la ballada dins l’església de Santa Maria del Pi així com el tirabol final a la plaça del Rei.

El dijous 22 de març la festa major seguirà amb una xerrada a la Casa dels Entremesos titulada ‘Festes i imatgeria festiva a l’arxiu de Santa Maria del Pi’. El divendres 23, diada de Sant Josep Oriol, hi haurà una altra de les novetats d’aquesta edició: la cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantó, bèstia o capgròs. A mitja tarda, es farà un contacontes i al vespre, l’ofici de festa major, amb la ballada dels gegants originals i el cant dels goigs de Sant Josep Oriol. I tot plegat durà a l’Emmulassa’t!, que incorpora diverses sorpreses amb motiu de l’aniversari de la seva protagonista: començarà amb unes projeccions i acabarà amb ball folk a càrrec del grup Bauma.

El dissabte 24 de març serà un dels dies més esperats de la festa major. Començarà amb la tradicional passejada dels Oriols, protagonitzada només pels gegants masculins de Ciutat Vella. Convidats pel gegant Oriol del Pi, fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata, la menja típica de les festes. Aquestes monedes es fan fer expressament: per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi.

La festa seguirà al migdia, amb l’actuació de l’Esbart Català de Dansaires i a la tarda, amb els jocs infantils i els populars atracaments d’en Perot lo Lladre. En aquest acte, el gegantet va de botiga en botiga tot atracant els botiguers, mentre es reparteix el botí – les esmentades monedes de xocolata- entre els assistents. A la nit arriba el ball de festa major, per fer moure l’esquelet a tothom amb cançons d’avui i de sempre.

L’endemà, diumenge 25 de març, caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarregaran els grallers i tabalers que fan les matinades. Cap a les 10.00 la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya i de més enllà per acompanyar els Gegants del Pi i el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.

A les 12.00 arrencarà la cercavila de festa major que enguany prendrà un caire especial, amb la participació de lleons d’arreu de Catalunya amb motiu de l’aniversari del barceloní. Val a dir que el lleó és un element festiu escàs a Catalunya i la majoria de les peces que hi ha es trobaran aquest dia a la ciutat. Seran els de Tarragona, Reus, Manresa i el Vendrell. Tots ells mostraran les seves danses al costat dels gegants de Ciutat Vella i altres elements festius convidats com ara el ball de galeres de Reus, els gegants centenaris de Girona, els capgrossos de Capellades, en Berruga de Figueres o els gegants de Perpinyà. Però entre tots aquests sobresortirà el convidat d’honor a la festa: el cavall dels Nebot de Riudoms, la bèstia més gran de Catalunya – fa 6 metres d’alçada- i que ha estat convidada extraordinàriament per celebrar els 450 anys de la Mulassa.

Programa de les festes de Sant Josep Oriol 2018

Attachments