XI Trobada dels Gegants de Sant Jaume

Pels volts de la diada de Sant Jaume, el 25 de juliol, la colla gegantera de Sant Jaume celebra cada any una trobada de gegants en honor del seu patró. Enguany es farà el dissabte 27 de juliol i serà una trobada especial perquè la geganta Mercè fa deu anys.

Hi participaran bona part dels gegants de Ciutat Vella: els de la Plaça Nova, de la Barceloneta, de Sant Pere de les Puel·les i del Casc Antic. Dels altres barris de la ciutat, hi assistiran els Gegants de Sant Andreu de Palomar. La trobada també comptarà amb convidats de tot Catalunya. Enguany s’hi podran veure els Gegants d’Arenys de Mar, els de Girona i els del Carnaval de Solsona.

L’acte començarà a les 17.30 amb la plantada a la plaça de la Mercè i a les 18.00 arrencarà la cercavila, que recorrerà alguns carrers del barri Gòtic. A les 19.30 la cercavila tornarà al punt de sortida, la plaça de la Mercè, on es faran els balls d’honor i el final de festa.

En Ferran i la Mercè són la parella de gegants nobles vinculats a l’església de Sant Jaume Apòstol, originàriament situada a la plaça de Sant Jaume. La història dels gegants comença l’any 2007, quan es constitueix l’Associació Gegantera dels Gegants de Sant Jaume amb l’objectiu de recuperar uns suposats gegants de la parròquia. Els integrants de la colla començaren una tasca de documentació, però pràcticament no van poder trobar informació i per això decidiren de construir-ne uns de nous a partir de la imatge arquetípica del gegant català: ell amb casc i porra i ella com una elegant dama amb ventall i pomell de flors a la mà.

De la construcció dels gegants, se n’encarregà l’escultor solsoní Manel Casserras i Solé. La geganta, batejada amb el nom de Mercè en honor a la patrona de la ciutat, es va estrenar l’any 2009. L’any següent van presentar el gegant, que anomenaren Ferran perquè al carrer que duu aquest nom és on actualment hi ha la parròquia de Sant Jaume Apòstol.

A principi del 2019, la colla va celebrar els anys de la geganta Mercè amb un acte amb els padrins de la figura: els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar. Per primera vegada els gegants van poder ballar dins la basílica de la Mercè, patrona de Barcelona.