Torre del Rellotge de la Barceloneta

Torre del Rellotge

Fitxa tècnica

Descripció

Torre del Rellotge

Construït el 1991 per Xavier Jansana

Quan la Barceloneta va encarregar els gegants Pep Barceló i Maria la Néta i els capgrossos Ramonet i Ganxut al constructor Xavier Jansana, l’any 1991, també els va fer un encàrrec singular: el de l’edifici de la Torre del Rellotge del Moll de Pescadors. Aquest edifici, un antic far del segle XVIII adaptat posteriorment com a rellotge, és tot un símbol arquitectònic del barri.

Però inicialment la figura era més semblant a la d'un nan que no pas a l'actual imatge de gegantó, ja que no tenia cavallet i el portador treia els braços pels laterals de la figura. A més, el portador veia l'exterior a través d'un dels rellotges de la figura.

Segons explica Xavier Cordomí al llibre ‘Gegants i capgrossos II’, aquesta figura originalment no fou considerada un gegantó, malgrat al cap d'un parell d'anys ja va ser portada com a tal. D'acord amb els criteris més ortodoxos del món de la imatgeria festiva, no es podia fer perquè no té forma antropomòrfica. Amb tot, la figura de la Torre del Rellotge va ser reconeguda com a gegant en els debats de l’àmbit de gegants i capgrossos del II Congrés de Cultura Popular Catalana.

Material multimèdia relacionat