Bancs i pagaments

Moneda

Com en altres països de la Unió Europea, a Espanya la moneda és l’euro.

 

Bancs

Barcelona t’ofereix moltes opcions per guardar els diners i gestionar les teves finances: des de bancs locals fins a sucursals de grans bancs internacionals. Abans d’escollir, pregunta a la teva entitat d’origen si té sucursal a Barcelona. Alguns bancs tenen personal que parla anglès i molts disposen de serveis de banca electrònica en diferents idiomes.

La majoria de bancs obre de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.00 o 14.30 hores. Alguns també obren els dijous a la tarda, de 17.00 a 19.45 hores, d’octubre a maig.

 

Obrir un compte bancari

Si et quedes un temps entre nosaltres, convé que obris un compte bancari.

Si planeges viure a Barcelona, et pot resultar més convenient obrir un compte de resident. Però has de saber que, per obtenir la residència fiscal, has de complir alguns requisits: haver passat més de 183 dies de l’any a Espanya, tenir a Espanya el centre de les teves activitats o interessos econòmics (tenir un negoci o una feina) o que el teu cònjuge i fills o filles menors d’edat dependents de tu tinguin residència a Espanya.

Si t’acabes de mudar o planeges estar amb nosaltres per un període curt de temps, pots obrir un compte de no resident. A més de la documentació bàsica, has de demostrar que no ets resident fiscal aportant un certificat de no residència. Si posteriorment et converteixes en resident, ho hauràs de notificar al banc.

La documentació necessària per obrir un compte depèn del banc que escullis, però has de verificar la teva identitat proporcionant un document d’identitat emès pel Govern, com el passaport o qualsevol altre que contingui el número d’identitat per a ciutadans estrangers, el número d’identitat d’estrangers (NIE). Tingues en compte que, per complir la legislació, el banc et podria sol·licitar més documents, com un comprovant del teu domicili o el codi tributari del teu país d’origen (número de la Seguretat Social o número d’identificació tributària).

Pots obrir el compte en euros o en una altra moneda, però, en el segon cas, pot ser que hagis d’ingressar un dipòsit mínim. Informa’t de les tarifes perquè algunes operacions poden tenir comissions i les targetes poden tenir quota de manteniment.

 

Targetes de crèdit

Amb la teva targeta de crèdit o de dèbit pots treure diners en caixers automàtics. Hi trobaràs indicacions en diferents idiomes. També pots utilitzar la targeta a gairebé totes les botigues, hotels, restaurants i altres serveis, com el metro, els taxis i els parquímetres.

 

Pagament de factures

La manera més còmoda de pagar les factures periòdiques (lloguer, llum, telèfon, etcètera) és la domiciliació bancària. Perquè se’t cobrin les factures directament en el teu compte bancari, has d’autoritzar els pagaments al banc, emplenant els formularis que corresponguin. El banc et comunicarà l’import pagat en cada cas.

A Barcelona no és habitual utilitzar xecs per a pagaments recurrents.