No et perdis les cinc propostes de l’Arnau Itinerant 2020-2021!

La comunitat que impulsa el Teatre Arnau Itinerant, formada per veïnat i entitats properes a l’històric teatre del Paral·lel, presenta, un any més, una programació escènica i comunitària singular i atrevida per seguir donant vida a aquest teatre nòmada.

En conjunt, durant aquest 2021 podrem gaudir de cinc propostes culturals, fetes en col·laboració amb el teixit dels barris del Raval, el Poble-Sec i Sant Antoni. Els cinc projectes donen veu a les diversitats culturals i han treballat a fons per modelar-se i adaptar-se al context de la pandèmia. Vols conèixer-los millor?

Ràdio, música i memòria

La primera proposta neix per fer front al fort impacte dels processos de gentrificació del Raval i per donar veu a les veïnes que hi resisteixen des de la solidaritat i el suport mutu. Es tracta de Metziràdio, un laboratori radiofònic des d’on les veïnes del barri comparteixen experiències i vivències lligades a l’actualitat. Darrere del projecte hi ha les entitats Metzineres i Raval Tep.

La segona proposta de l’Arnau Itinerant 2021 és Arnau, musica’t!!!, un musical interdisciplinari i comunitari, dirigit per l’Escola de Músics i JPC,que combina la creació artística, la producció cultural i la recuperació de la memòria històrica del Teatre Arnau. Els protagonistes d’aquest musical, que s’estrenarà el juny vinent, són els alumnes de l’Escola Collaso i Gil i de l’Institut Milà Fontanals.

Passar Revista és la proposta escènica que estrenarà a l’estiu la companyia teatral LAminimaL. El punt de partida d’aquest espectacle és la reconstrucció d’un espai escènic físic, històric i polític destinat a la transgressió i a la lluita contra la barbàrie. La proposta ens convidarà a qüestionar-nos “Què vol dir passar revista, avui?” a través d’un seguit de personatges situats en un teatre enderrocat, abandonat, venut, comprat, i finalment, recuperat per la ciutat.

La quarta proposta de l’Arnau Itinerant 2021 és la Barraca de fira del Paral·lel, un projecte comunitari liderat per les entitats Carabutsí i Inter-Acció, que generarà trobades entre la memòria i les arts escèniques (teatre d’ombres, màgia i música) amb l’objectiu de posar en valor les antigues barraques de fires itinerants com a manifestació d’espectacle popular i de carrer.

El programa artístic de l’Arnau Itinerant d’enguany el tanca el projecte Raval Cuir. Teatre de varietats, de l’Ateneu del Raval. L’objectiu de la proposta és generar una trobada intergeneracional, que servirà per rescatar la memòria viva dels artistes queer, que van ser -i encara són-, emblemes de l’art popular i dissident al barri barceloní.

Ah, I una sorpresa d’última hora: A través del projecte d’art urbà Arnau Gallery, també formem part de la programació dels Jardins de Sant Pau del Camp. El projecte Muralisme i ecologia als Jardins neix per renovar un mural pintat al 2016 a l’interior dels Jardins i que ara es troba en estat de deteriorament. Es tracta d’un projecte artístic i alhora un procés educatiu i comunitari, que vol sensibilitzar respecte a temes d’ecologia i la crisi climàtica (i les seves possibles solucions) amb eines creatives relacionades amb l’art urbà. El procés culminarà amb la renovació del mural com a resultat d’un procés participatiu amb un grup d’alumnes de l’escola Collaso i Gil, a qui pertany el mural.

L’Arnau segueix bategant

Amb aquestes propostes, l’Arnau Itinerant segueix oferint al veïnat i entitats dels barris propers a l’antic teatre de barraca la possibilitat d’acostar-se a una manera de fer i de viure el teatre diferent: des de la cogestió, la participació, la comunitat, l’educació, l’experimentació, la recuperació de les memòries, la interdisciplinarietat, la dignificació professional i, sobretot, des d’una visió transformadora de la cultura. Una visió que, ara, és més necessària que mai.