Programes educatius
Per dur a terme la transformació del sistema alimentari és imprescindible impulsar un canvi cultural de gran abast, i sobretot incidir en l’educació alimentària de les properes generacions. Amb aquest propòsit s’han engegat projectes per introduir l’alimentació sostenible en els currículums dels centres educatius.
Menjadors més sans i sostenibles
Programa de menús ecosostenibles a les escoles.
Iniciativa de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, per promoure una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa.
Els centres educatius que decideixen fer el pas i implementar aquests menús ecosostenibles, que incorporen menys carn vermella o processada, més proteïna d’origen vegetal, i promouen productes de proximitat i de temporada, reben acompanyament. També s’assessora les empreses de monitoratge i restauració i les famílies.
Durant el curs 2022-2023, hi van participar 31 centres educatius i se’n van beneficiar més de 15.000 alumnes.
Microxarxa Alimenta't amb Seny
Treballar l’alimentació sostenible als centres educatius.
Microxarxa de centres educatius que, utilitzant el procés metodològic que promou Escoles + Sostenibles de l’Ajuntament de Barcelona, treballen la gestió de l’alimentació sostenible com a projecte de centre.
La iniciativa ofereix un ventall de recursos i serveis per formar i capacitar el professorat. En concret ofereix formacions per aprofundir en la temàtica, un servei d’assessorament personalitzat i la guia “Alimenta’t amb seny”, que consta de 32 unitats didàctiques que seran de gran utilitat per motivar i treballar amb l’alumnat des d’una perspectiva crítica i d’acció.
A més, planteja l’organització d’altres accions per fomentar el treball en xarxa i la cooperació entre centres i els diferents agents de la comunitat educativa (alumnat, equips de menjador escolar, etc.) que s’ajustin a les motivacions i necessitats dels centres participants.
"Ens ho mengem tot"
El programa educatiu "Ens ho mengem" tot s’adreça a les escoles de la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de sensibilitzar del malbaratament alimentari, proposant setmanalment analitzar i estudiar el grau de malbaratament dels aliments: verdures o hortalisses, carns, cereals, o fruita, entre d’altres. L’activitat permet repassar el significat de conceptes com quilòmetre 0, aliments de proximitat o petjada ecològica. A més, es combina amb jocs i activitats educatives que es fan al pati durant l'hora del menjador.
Recursos pedagògics
En aquest apartat trobareu alguns dels recursos pedagògics més destacats per treballar pel canvi cultural educatiu per una alimentació més sana i sostenible. Es tracta de recursos orientats a un públic infantil i adolescent, provinent tant d’educació reglada com no reglada.
"El Comerç i les escoles"
"El comerç i les escoles" promou el coneixement de l’entorn cultural, social i històric a través del comerç de proximitat, amb l’objectiu de crear una cultura de consum crític i responsable en l’alumnat des de ben petits. S’ofereix als centres educatius l’oportunitat de conèixer i repensar el comerç de proximitat de la nostra ciutat i d’elaborar criteris per consumir de manera activa, crítica i responsable.
Programes educatius de Mercats de Barcelona
Els Mercats de Barcelona s’obren a les escoles i als instituts per facilitar-los propostes educatives relacionades amb l’alimentació saludable i amb la descoberta d’aquests equipaments. Existeixen actualment tres iniciatives:
- Programa educatiu “Mengem sa, mengem de mercat”: orientat a alumnes des de l’educació infantil fins a l’ESO. Us convidem a visitar els mercats per conèixer en persona tot allò que s’està treballant al centre educatiu.
- Projectes d’Aprenentatge i Servei (ApS): proposta dirigida a alumnes des de tercer d’ESO fins a primer de batxillerat. Consisteix en la iniciativa “Mercats per la porta gran”, adreçada al col·lectiu de gent gran, i “Menja’t el món”, orientada a persones nouvingudes.
- Projecte educatiu “Un mercat més sostenible”: promou la incorporació d’hàbits sostenibles pel que fa al consum d’aliments i a la gestió de residus entre l’alumnat d’educació primària.
Recull dels Programes i Projectes d’educació alimentària de l’Ajuntament de Barcelona
L’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030 destaca la importància del canvi cultural i educatiu per avançar cap a una alimentació més sana i sostenible. En aquest àmbit, un dels seus objectius principals és introduir aquest tipus d’alimentació, de manera transversal, en tots els espais educatius, tant reglats com no reglats.
L’Ajuntament de Barcelona treballa, des de diferents àmbits, amb la voluntat que l’alimentació sostenible se segueixi introduint gradualment a l’escola, formi part dels projectes dels centres educatius. Aquest és un element essencial per generar consciència crítica als infants respecte al nostre sistema alimentari i la importància d’unes dietes saludables, justes i sostenibles.
En aquest sentit, disposem d'un eina per facilitar, als centres educatius, la difusió i la dinamització de projectes i recursos de l’Ajuntament de Barcelona en educació alimentària.
(Disponible properament.)
Cap plat malbaratat a les escoles
Cap plat malbaratat a les escoles és una iniciativa que facilita circuits d’aprofitament dels excedents alimentaris, amb garanties de seguretat i sostenibilitat, als centres educatius.
Notícies
Noticies Programes educatius
-
19/09/2025 - 10:36 h Comerç i mercats El Grup de Treball de Malbarament Alimentari dibuixa línies d’acció per prevenir-lo a la ciutatAquest grup de treball es va reunir de manera interna dimarts, 16 de setembre, a l’Aula de Sant Andreu, per avançar en la lluita contra el malbaratament alimentari.
-
15/07/2025 - 11:33 h Comerç i mercats Grup de Treball d’Educació Alimentària: un espai d’intercanvi d’experiències al voltant de la sostenibilitatSota el títol “Teixint la sostenibilitat alimentària”, la sessió pretenia fomentar un espai de diàleg entre entitats del tercer sector i institucions.
-
06/05/2025 - 15:15 h Comerç i mercats La infància de Barcelona cuina alternatives en un “Masterchef Saludable i Sostenible”Una seixantena d’alumnes des d’Infantil fins a l’ESO van participar en la jornada de cloenda de la microxarxa Alimenta’t amb Seny celebrada a l’Espai Jove La Fontana amb tallers de cuina, diversió i aprenentatges sobre alimentació responsable.