Conèixer Picasso a través dels llibres al seu museu

12 març, 2014 | Barcelonins, Insòlit

Una sala de parets blanques il·luminada amb llum zenital. Hi ha una vintena llarga de cadires en cercle i unes quantes làmpades de peu al voltant, que donen calidesa a l’ambient. Una de les parets fa de pantalla per a les imatges d’un projector. De llum no n’hi ha ni molta, ni poca, la suficient per poder llegir un llibre i veure amb claredat les imatges projectades. Les cadires es van ocupant i comença la sessió del mes de febrer del Club de Lectura del Museu Picasso. L’obra que es tracta és Vida con Picasso de Françoise Gilot, i condueix la sessió Malén Gual, conservadora del Museu. Aquesta era la cinquena sessió del club de lectura que organitza, des de fa quatre anys, el Departament d’Educació i Activitats del Museu.

A l’entorn de la lectura de diversos fragments del llibre, els assistents, molts dels quals han arribat amb el llibre sota el braç, van veient com va ser la relació de Gilot, una jove pintora, amb l’artista ja consagrat. I a través del text, també es poden anar introduint una mica més en la personalitat de Picasso i la relació que va mantenir amb les persones del seu entorn. Gilot, per exemple, es vanta de ser l’única de les dones de Picasso que el va deixar, cosa que potser no és tan certa, perquè, segons va explicar Malén Gual, Fernande Olivier ho havia fet abans, o, si més no, ella i Picasso ho havien deixat mútuament. Un dels assistents a la sessió dibuixa, alguns prenen notes, altres només escolten i miren els quadres, les fotografies i els dibuixos que es projecten a la paret.

Picasso sempre va tenir una relació molt especial amb Barcelona. L’existència del museu que porta el seu nom n’és un bon exemple, perquè va ser ell, personalment, qui va aconsellar al seu amic i secretari personal, Jaume Sabartés, que fes donació de la seva col·lecció a la ciutat. Molt abans, a les primeres dècades del segle XX ell mateix havia fet donació a la ciutat de dues obres. El club de lectura és una de les propostes del Departament d’Educació i Activitats del Museu per apropar la figura de l’artista malagueny a la ciutat.

En aquesta quarta temporada, el club de lectura del Museu Picasso, que ha incorporat l’escriptor Borja Bagunyà com a coordinador, està revisant una selecció de lectures relacionades no tant amb el mateix Picasso, sinó també amb el seu entorn, i s’ha obert també a llibres que es poden vincular amb les exposicions temporals del Museu i a la relació de l’artista amb la ciutat, perquè Picasso sempre va tenir molt present que va ser a Barcelona on es va fer artista; per això, malgrat la seva decisió de no tornar a Espanya mentre hi hagués la dictadura franquista, va voler mantenir la relació amb la ciutat i va fer tot el possible per tenir-hi un museu amb obra seva.

Les sessions d’aquesta edició del club de lectura es van iniciar el mes d’octubre i ja se n’han celebrat cinc. La primera es va dedicar a fragments d’El gobelet dels daus, de Max Jacob. Les següents van ser sobre La família del meu pare, de Lolita Bosch; fragments de Les metamorfosis, d’Ovidi; i El deseo atrapado por la cola, de Pablo Picasso. Cada sessió la condueix una persona diferent. Els d’aquestes primeres lectures han estat els escriptors Enric Casasses i Lolita Bosch, autora del llibre que es llegia; Margarida Cortadella, responsable de la biblioteca del Museu, i l’escriptor Emili Manzano.

La propera trobada del club de lectura serà el dia 20 de març i es basarà en dues obres de César Aira: Un episodio en la vida del pintor viajero i Relatos reunidos, i el conductor serà l’escriptor, Jordi Carrión. Fins a final de curs quedaran dues sessions més; el dia 10 d’abril l’escriptor i dramaturg Marc Rosich conduirà la sessió sobre l’Autobiografia d’Alice B. Toklas, de Gertrude Stein; i el dia 8 de maig hi haurà la darrera trobada d’aquesta temporada per acostar-se, en aquest cas, a dos autors: Alcohols, de Guillaume Apollinaire i Poesia tipogràfica, de Joan Brossa. Aquesta darrera sessió la conduirà Bernat Padró, professor de la Universitat de Barcelona.

Les sessions del club de lectura del Museu Picasso són gratuïtes i es fan, habitualment, el segon dijous de cada mes. L’accés al Museu s’ha de fer per la plaça de Jaume Sabartés, 1.